Beer can chicken med chimichurri
Kokbok

Beer can chicken med chimichurri

2 tEnkelt
369,70 kr
6 portioner38,63 kr per portion
Senaste årens populära sätt att grilla kyckling, värt att testa! ”BBQ Fisk, vego, kött” är skriven av Ben O'Donoghue och ges ut av Norstedts. Boken är fotograferad av Billy Law.

Chimichurri
3 stSchalottenlök
1 tskSalt Fint
2 mskOregano - färsk
4 mskVitvinsvinäger
3 klyftaVitlök
0,5 tskChiliflakes
1,75 dlOlivolja, Extra Virgin
1 mskTorkad oregano
0,5 tskSvartpeppar Malen
Kyckling
1 stRosmarin - färsk
160 gCitron, (1 st)
1 stKyckling Hel
33 clFolköl 3,5 %
Instruktioner
1

Putsa bort eventuellt överflödigt fett från kycklinghalsen och i bukhålan. Ta bort eventuellt inkråm.

2

Vik in vingspetsarna så att de inte hänger ut. Gnid in kycklingen inuti med chimichurri, och även mellan skinnet och köttet. Låt kycklingen vila medan du tänder grillen.

3

Förbered grillen för indirekt grillning och ställ en folieform under grillen. Öppna ölburken och drick en slurk – bara en stor klunk. Tryck ner citronklyftorna i ölburken tillsammans med rosmarinkvistarna.

4

Tryck upp burken med öppningen uppåt i kycklingens bukhåla. Det gäller att få balans på kycklingen så att den står stadigt över grillen utan att ramla. Grilla under lock i 1 ½ timme. Tillsätt mer grillkol om det behövs för att hålla en jämn och lagom varm temperatur. Stick i kycklingens tjockaste del, vanligtvis låret, för att se om den är färdig – köttsaften ska vara genomskinlig.

5

Ta försiktigt av kycklingen från grillen när den är klar och lägg den i en ugnsform och låt vila. Kom ihåg att ta bort ölburken innan du serverar kycklingen!

6

Chimichurri: Gnugga den torkade oreganon mellan fingrarna så att den sönderdelas. Blanda med hackade färska örter.

7

Tillsätt finhackad vitlök, schalottenlök, chiliflingor och svartpeppar. Häll i vinäger, rör om och låt vila i 10 minuter. Rör ner olivolja och smaka av med salt efter behag.

8

Såsen är godast om den används genast eftersom vinägerns syra överskuggar fräschören från de färska örterna om den förvaras för länge.

Bild:

Billy Law