Gå vidare till huvudinnehåll
Nötfärsbiffar med rostade rotfrukter och gräddsås
Mari Bergman

Nötfärsbiffar med rostade rotfrukter och gräddsås

50 minEnkelt
358,10 kr
4 portioner 32,23 kr per portion
Klassisk husman i ny tappning, potatisen har fått sällskap av färgsprakande rotfrukter som rödbetor och morötter. Smaklig måltid!

Gräddsås
2 dlVispgrädde
0,5 mskJapansk soja
0,5 stPersilja - färsk
1 krmSvartpeppar Malen
1 dlStandardmjölk
1 tskKalvfond Buljong
Rotfrukter
2 krmSvartpeppar Malen
1 klyftaVitlök Vanlig
400 gPotatis
400 gRödbetor Färsk
1 tskSalt
1 mskHonung
2 mskOlivolja
10 gFärsk ingefära
300 gVanliga morötter
Färsbiffar
500 gNötfärs
2 klyftaVitlök Vanlig
0,5 tskSvartpeppar Malen
2 krmChiliflakes
1 stGul lök
75 gRiven Ost
0,5 tskSpiskummin
1 mskSmör
1 tskSalt
2 tskTimjan - torkad
1 mskOlivolja
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Rotfrukter: Skala potatis, rödbetor och morötter. Skär dem i klyftor och lägg alltsammans på en plåt. Skala ingefära och vitlök och riv på ett rivjärn över rotfrukterna. Salta och peppra efter smak och tillsätt olja och honung. Vänd runt rotfrukterna ordentligt med händerna. Sätt in i ugnen ca 30- 40 min.

3

Färsbiffar: Skala och finhacka lök och vitlök och blanda med färsen i en bunke. Tillsätt chiliflakes, torkad timjan, spiskummin, salt, svartpeppar och riven ost. Forma 8 biffar och platta ut dem något med tanke på att de drar ihop sig vid stekning. Stek biffarna i lite olja och en klick smör i en varm panna, ca 3-4 min på varje sida.Vänd biffarna när de har fått fin färg.

4

Lägg över biffarna på ett ugnssäkert fat och sätt in i ugnen under rotfrukterna ca 10 min.

5

Gräddsås: Slå på grädde, mjölk och soja i stekpannan (diska inte ur den). Tillsätt köttbuljong/ fond och peppar efter smak. Låt det småputtra ihop till en krämig sås ca 5-10 min. Sila såsen genom en finmaskig sil och häll upp i en såsskål.

Servera färsbiffarna med rostade rotfrukter och gräddsås.

Näringsvärde: Kcal:

759

Fett: 49 g. Protein: 36 g. Kolhydrater: 42 g.

Bild:

Maddzan Lindblad