Så fixar du hemmaspa

Så fixar du hemmaspa

Skapa en lugn och mysig stund med hemmaspa! Mixa ihop dina egna masker och skrubbar och ha en riktigt härlig dag. Vi tipsar även om hur du utför enkel massage och vad som är bra att tänka på vid hemmaspa. Foto: Matilda Lindeblad

Så fixar du ditt eget hemmaspa

Planera in en helkväll eller dag då hemmaspat ska äga rum. Att ha hemmaspa är en mysig aktivitet att ha både för sig själv eller med en partner, vän eller sin familj. Här nedan följer en lista med tips på hur du fixar en riktigt mysig och avkopplande miljö hemma.


Städa

Att städa kanske inte är det mest uppenbara man tänker på när man ska ha hemmaspa, men hur mycket kan man egentligen slappna av om det är smutsigt och stökigt hemma? Plocka undan och dammsug någon dag innan du planerar att ha hemmaspa så att du kan fokusera  på att njuta istället för att tänka på dammråttorna som ligger i varje hörn.


Avslappnande musik

Lugn och avslappnande musik sätter stämningen. Det finns massor av spellistor på Spotify så det är bara att botanisera där. Klassisk relaxmusik, ljudet av vågor och natur eller lugna hits? Välj själv! Tänk på att sätta listan på repeat så att du inte blir överraskad av musik som känns fel när listan tar slut.


Fräscha tilltugg och drycker

Lite färsk frukt, bubbligt vatten och en energiboostande smoothie kan vara gott under en spadag.


Ett supergott, väldigt enkelt, snack är frysta vindruvor. Lägg in en klase i frysen någon halvtimma och lägg sedan fram druvorna på en kyld tallrik. Mums! Och varför inte börja, eller avsluta, spadagen med en god, färgglad sallad?

Fler tips på hur du fixar en mysig spadag

Tända ljus

Släck dina skarpa taklampor, eller dimra ner dem, och tänd istället en massa ljus för att skapa en mysig stämning. Ett extra plus om du har doftljus eller rökelsestickor så det luktar gott också.


Klä dig bekvämt

En spadag i jeans? Skulle inte tro det va. Klä dig i mjuka kläder och stoppa ner fötterna i mysiga innetofflor eller fluffiga strumpor om du har det. Om du har en morgonrock funkar det utmärkt också, så får du lite extra spafeeling.


Koppla bort omvärlden

Att hela tiden vara uppkopplad och anträffbar kan vara väldigt stressande, även om du inte reflekterar över det i vardagen. Lägg därför undan din mobil och sätt den på ljudlöst läge för att verkligen kunna slappna av under tiden det är hemmaspa. Du behöver bara fokusera på att vara här och nu, och inte vad som händer på sociala medier.


Ta en promenad

Innan du sätter igång med dina spabehandlingar kan det vara skönt att få lite frisk luft och motion. Ge dig ut på en härlig promenad och passa på att rensa tankarna, så är du helt redo för en avslappnande stund när du kommer hem igen.


Läs vidare för recept på hemmagjorda ansiktsskrubber

Gör din egen ansiktsskrubb

Lugnande ansiktsskrubb


Ingredienser 2 msk kokosolja 2 msk socker 1/2 msk matchapulver 1/2 tsk honung


Gör så här Blanda ihop alla ingredienser och applicera på ansiktet. Skrubba försiktigt med dina fingrar i små, cirkulerande rörelser. Skölj av med ljummet vatten och torka försiktigt ansiktet genom att klappa mjukt med en ren handduk.


Ansiktsskrubbens egenskaper Socker är en klassisk ingrediens att använda i hemmagjorda ansiktsskrubber då det exfolierar huden utan att torka ut den som exempelvis salt kan göra. Kokosoljan hjälper till att lugna och återfukta huden. Matcha innehåller polyfenoler som boostar tillväxten av hudceller.


Mattande ansiktsskrubb


Ingredienser 1 kiwi 2 msk brunt socker Några droppar olivolja


Gör såhär Skala och mosa kiwin. Blanda ihop alla ingredienser och applicera på ansiktet. Skrubba försiktigt med dina fingrar i små, cirkulerande rörelser. Skölj av med ljummet vatten och torka försiktigt ansiktet genom att klappa mjukt med en ren handduk.


Ansiktsskrubbens egenskaper Kiwi är rik på aminosyror och C-vitamin som båda hjälper till att reducera överdriven talgproduktion. Olivolja innehåller antibakteriella egenskaper som hjälper till att stoppa huden från att utsöndra extra talg. Det bruna sockret skrubbar bort döda hudceller och gör huden riktigt ren.


Lystergivande ansiktsskrubb


Ingredienser ½ dl malda kaffebönor, du kan välja om du vill mala själv eller köpa färdigmalda kaffebönor ½ dl yoghurt 1 tsk honung


Gör såhär Blanda ihop alla ingredienser och applicera på ansiktet. Skrubba försiktigt med dina fingrar i små, cirkulerande rörelser. Skölj av med ljummet vatten och torka försiktigt ansiktet genom att klappa mjukt med en ren handduk.


Ansiktsskrubbens egenskaper Kaffe piggar upp huden och sätter igång blodcirkulationen, samtidigt som den har en väldigt bra exfolierande effekt. Yoghurt bidrar med en lugnande effekt samtidigt som den ger fukt.


Läs vidare för recept på hemmagjorda ansiktsmasker.

Köp hem och gör egen

Gör din egen ansiktsmask

Lystergivande ansiktsmask


Ingredienser 1 msk kakaopulver ¼ papaya 1 ½ tsk aloe vera gel


Gör såhär Skala och mosa papayan. Blanda ihop alla ingredienser och använd en platt foundationborste eller fingrarna för att applicera ett tunt, jämnt lager på ansiktet. Undvik ögonområdet. Låt verka i 10 min innan du sköljer av masken med ljummet vatten. Torka försiktigt ansiktet genom att klappa mjukt med en ren handduk. Smörj in ansiktet med en ansiktskräm.


Ansiktsmaskens egenskaper Aloe vera är fullproppad med vitaminer vilket boostar hudens lyster, lugnar huden och ger massvis med fukt. Papaya innehåller exfolierande enzymer som tar bort döda hudceller. Kakaopulver ger lyster och pushar på cirkulationen i huden vilket ger ett mer fylligt intryck.


Fuktgivande och lugnande ansiktsmask


Ingredienser ½ avokado 1 msk honung ½ dl havregryn


Gör såhär Mosa avokadon och blanda ihop alla ingredienser. Använd en platt foundationborste eller fingrarna för att applicera ett tunt, jämnt lager på ansiktet. Undvik ögonområdet. Låt verka i 15 min innan du sköljer av masken med ljummet vatten. Torka försiktigt ansiktet genom att klappa mjukt med en ren handduk. Smörj in ansiktet med en ansiktskräm.


Ansiktsmaskens egenskaper Avokado innehåller oljor som är närande för huden och gör att den känns silkeslen. Honung är toppen för att hjälpa huden behålla fukt och ger även mer fukt, utan att den känns oljig. Havregryn har en lugnande, helande och fuktgivande egenskap på huden.


Ansiktsmask mot oljig hud


Ingredienser ½ avokado ¼ gurka


Gör såhär Mosa avokadon, skala gurkan och mosa innanmätet. Blanda ihop alla ingredienser och använd en platt foundationborste eller fingrarna för att applicera ett tunt, jämnt lager på ansiktet. Undvik ögonområdet. Låt verka i 15 min innan du sköljer av masken med ljummet vatten. Torka försiktigt ansiktet genom att klappa mjukt med en ren handduk. Smörj in ansiktet med en ansiktskräm.


Ansiktsmaskens egenskaper En kylig och lugnande mask som lämnar din hud med en ren och fräsch känsla. Avokado reglerar hudens talgproduktion och gurkan ger huden en massa fukt samtidigt som den innehåller C-vitamin och därmed kan stoppa pågående acneutbrott.


Uppiggande och exfolierande ansiktsmask


Ingredienser 2 msk kaffesump 2 msk honung


Gör såhär Blanda ihop alla ingredienser och använd en platt foundationborste eller fingrarna för att applicera ett tunt, jämnt lager på ansiktet. Undvik ögonområdet. Låt verka i 10 min innan du sköljer av masken med ljummet vatten. Torka försiktigt ansiktet genom att klappa mjukt med en ren handduk. Smörj in ansiktet med en ansiktskräm.


Ansiktsmaskens egenskaper Precis som att man själv kan känna av en uppiggande effekt av att man dricker kaffe så gör huden detsamma. Koffein verkar uppstramande för huden och får igång hudens blodcirkulation. Honungen ger huden fukt och håller ihop kaffesumpen. När du tvättar av masken bidrar kaffesumpen även med en exfolierande effekt.


Tips! Medan din ansiktsmask verkar kan du lägga tunna gurkskivor på ögonlocken. Gurka innehåller massor av fukt och verkar lugnande. Dessutom bidrar de med en riktigt härlig avslappnande spakänsla.


Läs vidare för recept på hemmagjorda hårmasker.

Köp hem och gör egen

Frukt & Grönt Gurka Klass1 Sverige
2 för 38 kr

Gurka Klass1

Sverige, 270 g
19,95 kr

73,89 kr /kg

Gör din egen hårmask

Fuktgivande hårmask


Ingredienser 1 msk honung 1 ägg 1 msk äppelcidervinäger (du kan dubbla receptet om du har långt och tjockt hår)


Gör såhär Blanda ihop alla ingredienser och massera in masken i hela håret. Sätt en plastpåse över håret eller lägg en handduk över axlarna för att förhindra att masken kladdar av sig. Låt verka i 30-40 min innan du sköljer av hårmasken med ljummet vatten. Se till så masken verkligen sköljs ur. Använd sedan schampo och balsam som vanligt.


Hårmaskens egenskaper Masken ger fukt, näring och lyster till håret utan att tynga ner det.


Hårmask mot fett hår


Ingredienser 1 äggvita Saft från ½ citron (du kan dubbla receptet om du har långt och tjockt hår)


Gör såhär Blanda ihop alla ingredienser och massera in masken i hela håret. Sätt en plastpåse över håret eller lägg en handduk över axlarna för att förhindra att masken kladdar av sig. Låt verka i 30-60 min innan du sköljer av hårmasken med ljummet vatten. Se till så masken verkligen sköljs ur. Använd sedan schampo och balsam som vanligt.


Hårmaskens egenskaper Äggvita innehåller enzymer som kan hjälpa till att ta bort överskott av olja från håret.


Hårmask för lugn hårbotten


Ingredienser 2,5 dl grönt te 2 droppar pepparmintolja 1 msk äppelcidervinäger


Gör såhär Blanda ihop alla ingredienser och massera in masken i hårbotten. Sätt en plastpåse över håret eller lägg en handduk över axlarna för att förhindra att masken kladdar av sig. Låt verka i 10 min innan du sköljer av hårmasken med ljummet vatten. Se till så masken verkligen sköljs ur. Använd sedan schampo och balsam som vanligt.


Hårmaskens egenskaper Grönt te innehåller antioxidanter och näringsämnen som hjälper till att lugna och balansera en irriterad skalp. Pepparmintolja innehåller antiinflammatoriska ämnen som också hjälper till att lugna hårbotten samtidigt som den bidrar med fukt.


Läs vidare för recept på hemmagjorda kroppsskrubber och body butter.

Köp hem och gör egen

Gör din egen kroppsskrubb

Kroppsskrubb för känslig hud


Ingredienser 2,5 dl havregryn 2 tsk honung 2 msk vatten


Gör såhär Blanda ihop alla ingredienser och applicera honungsskrubben på kroppen med stora cirkulerande rörelser. Skölj av och tvåla in dig som vanligt. Smörj in kroppen med en mjukgörande lotion eller body butter efter duschen.


Kroppsskrubbens egenskaper Havregryn är lugnande och har antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att minimera döda hudceller och ger även fukt åt torr hud. Honungen hjälper till att binda havregrynen samtidigt som den ger huden fukt.


Återfuktande och uppfriskande kroppsskrubb


Ingredienser 2,5 dl socker 4 msk kokosolja 4 droppar eukalyptusolja ¼ gurka 5 myntablad


Gör såhär Mixa ihop alla ingredienser förutom sockret i en matberedare. När allt mixats till en slät smet tillsätter du sockret och rör varsamt ihop allt. Applicera eukalyptusskrubben på kroppen med stora cirkulerande rörelser, skölj av och tvåla in dig som vanligt. Smörj in kroppen med en mjukgörande lotion eller body butter efter duschen.


Kroppsskrubbens egenskaper Sockret tar bort döda hudceller samtidigt som kokosoljan hjälper till att återfukta huden. Gurkan, eukalyptusoljan och myntan ger en härligt uppfriskande känsla.


Lugnande kroppsskrubb


Ingredienser 2,5 dl finmalet havssalt 2,5 msk kokosolja Några droppar lavendelolja


Gör såhär Blanda ihop alla ingredienser och applicera kokosskrubben på kroppen med stora cirkulerande rörelser. Skölj av och tvåla in dig som vanligt. Smörj in kroppen med en mjukgörande lotion eller body butter efter duschen.


Kroppsskrubbens egenskaper Fint havssalt är riktigt effektivt för att ta bort döda hudceller. Eterisk olja med doft av lavendel verkar lugnande och avslappnande för både din hud och ditt sinne.


Uppfriskande kroppsskrubb


Ingredienser 1 dl kokosolja 5 dl strösocker Skal från en citron


Gör såhär Smält kokosoljan på låg värme i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och blanda ner strösocker och citronzest.


Kroppsskrubbens egenskaper Strösockret skrubbar på ett milt sätt bort döda hudceller och kokosoljan bidrar till att ge fukt till huden. Citronzesten ger en fräsch känsla och doft till citronskrubben.


Gör din egen body butter


Ingredienser ½ dl kokosolja ½ dl rapsolja ½ dl kakaosmör


Gör såhär Smält alla ingredienser i ett vattenbad. Ställ in de smälta ingredienserna i frysen. Använd ett underlägg. Kyl ner ca 30 minuter tills vätskan stelnat något. Rör om några gånger medan det kyls ner. Vispa med elvisp tills du får ett krämigt fluff. Häll upp i en ren glasburk. Klart!


Body butterns egenskaper Kokosolja och kakaosmör är både superbra för att behålla och ge huden fukt.


Läs vidare för recept på hemgjord läppskrubb, handmask och mjukgörande fotbad.

Morgonkaffets kaffesump blir kvällens kroppsskrubb. Njut av en väldoftande och exfolierande skrubb som lugnar och återfuktar huden.

Köp hem och gör egen

Fler hemmagjorda spabehandlingar

Gör din egen läppskrubb


Ingredienser 1 tsk socker 1 tsk honung


Gör såhär Blanda ihop alla ingredienser. Applicera på läpparna med små cirkulerande rörelser. Skrubba lätt i några minuter innan du sköljer av skrubben med ljummet vatten. Smörj in läpparna med ett återfuktande läppbalsam.


Läppskrubbens egenskaper Sockret verkar exfolierande och tar bort döda hudceller, toppen för torra och fnasiga läppar, medan honungen verkar återfuktande.


Gör din egen handmask


Ingredienser 1 banan 1,5 tsk olivolja


Gör såhär Mosa bananen och blanda ihop alla ingredienser. Applicera på händerna och sätt gärna på dig plasthandskar. Låt verka i 20 min innan du sköljer av handmasken med ljummet vatten. Smörj in händerna med en handkräm.


Handmaskens egenskaper Banan innehåller näringsämnen som hjälper huden att bli mjuk och återfå fukt. Olivoljan verkar också fuktgivande.


Gör ditt eget fotbad


Ingredienser 2,5 dl honung 2,5 dl kokosmjölk


Gör såhär Lös upp honung och kokosmjölk i en liten skål med kokande vatten, ca 5 dl. Addera mixen till ditt varma vatten som du hällt i ditt fotbad. Sitt i fotbadet i ca 15 min, tillsätt mer varmvatten om det behövs. Torka sedan fötterna försiktigt med en handduk, fila dem och smörj in med en fet lotion eller body butter. Ta på dig ett par strumpor för att vara säker på att dina fötter får maximalt med fukt.


Fotbadets egenskaper Både honungen och kokosmjölken verkar mjukgörande och återfuktande och hjälper dig få babylena fötter.


Läs vidare för en guide på en enkel rygg- och nackmassage.


Gör din egen badbomb


Ingredienser 1 dl bikarbonat 0,5 dl majsstärkelse 1 dl citronsyra 1 tsk mandelolja 0,5 dl kokosolja Några droppar eterisk olja Karamellfärg (valfritt) Tom äggkartong el. silikonform


Gör så här Ta pådig plasthandskar. Börja med att blanda bikarbonat, majsstärkelse och citronsyra. Blanda sedan ihop kokosolja, mandelolja, några droppar eterisk olja och livsmedelsfärg, Massera ihop med bikarbonatblandningen och forma bollar och lägg i en tom äggkartong eller i en silikonform för att torka någon dag.

Köp hem och gör egen

Massage

Massage på rygg och nacke

Har du en spakompis? Perfekt! Då kan ni utföra några enkla massageövningar på varandra så ni båda får skämmas bort och njuta lite extra mycket av ert hemmaspa.


Det händer i kroppen när vi får massage

Massage har många positiva effekter på vår kropp. Här är några exempel:


- Vi slappnar av i musklerna

- Nivån av stresshormoner sjunker

- Endorfiner frisläpps och fungerar till viss del smärtstillande

- Blodcirkulationen ökar

- Immunförsvaret förstärks

- Kroppens flexibilitet ökar

- Vår hållning förbättras


Massageövningar för rygg och nacke

Massagen kan utföras antingen sittande eller liggande. Vid sittande massage sitter mottagaren gränsle över en stol med bröstet mot ryggstödet. Vid liggande massage står utövaren bredvid mottagaren.


- Börja med att gnugga händerna mot varandra för att värma upp dem. Lägg sedan händerna platt på varsin sida om ryggraden nere vid ländryggen. Stryk upp mot nacken, låt händerna sedan stryka ut mot axlarna och sedan nedåt till utgångsläget igen. Upprepa fem gånger.


- Låt händerna stanna vid ländryggen på varsin sida om ryggraden. Jobba nu med tummarna. Tryck med tummarna ut från ryggraden några centimeter medans du jobbar dig upp till nacken, jobba växelvis med tummarna. När du når nacken stryker du med händerna ut mot axlarna och sedan ner till ländryggen igen. Upprepa tre gånger.


- Placera händerna mellan axlarna och nacken så att tummarna pekar nedåt. Knåda musklerna upp mot nacken med tummarna växelvis. Upprepa åtta gånger.


- Placera händerna på axlarna och för fingrarna och handlovarna mot varandra i en knådande rörelse. Jobba ner mot armbågarna och sedan upp till axlarna igen. Upprepa fem gånger.


- Placera händerna platt mot skuldrorna och knåda med tummarna i mjukdelarna mellan skulderbladen. Jobba upp mot nacken och växelvis.

Upprepa åtta gånger.


- Placera fingrarna platt mellan axlarna och nacken. Jobba i cirkulära rörelser mot nacken, upp till huvudet, du kan ta stöd av tummarna om du vill men du ska inte lägga någon vikt på dem. Tänk att du ska hinna med ungefär åtta cirklar tills du når huvudet. Placera då händerna på utgångsläget igen och upprepa åtta gånger.


- Lägg händerna platt på varsin sida om ryggraden nere vid ländryggen. Stryk upp till nacken, låt händerna stryka ut mot axlarna och sedan nedåt till utgångsläget igen. Upprepa fem gånger.


- Placera händerna mellan axlarna och nacken och lägg vikt så du trycker ner axlarna. Håll i två sekunder, upprepa tre gånger.


Läs vidare för bra saker att tänka på vid hemmaspa.

Viktiga saker att tänka på

Experimentera med ansvar

Att experimentera med hemmagjorda spaprodukter är roligt och är dessutom mycket billigare än dyra behandlingar på spa. Men som med alla produkter är det dock viktigt att komma ihåg att man inte ska vara för ivrig. Om du vet med dig att din hud är känslig ska du göra ansiktsmask och kroppsskrubb som är anpassad för känslig hud. Och om du är allergisk mot kiwi ska du naturligtvis inte göra en ansiktsskrubb som innehåller kiwi. Om du är osäker kan du testa att applicera din hemmagjorda spaprodukt på ett litet område först för att se hur din hud reagerar. Med detta sagt så finns det egenskaper i massvis av råvaror som kan vara toppenbra för vår hud och vårt hår.


Blanda ihop produkterna samma dag

När du gör hemmagjorda spaprodukter ska du blanda ihop dem samma dag som du tänkt använda dem. Vissa livsmedel och ingredienser kan bli dåliga om de utsätts för luft eller innehålla bakterier om de får stå för länge. Se därför till att använda färska ingredienser och använda dem kort efter att du mixat ihop dem.

Köp hem färdiga masker, spatillbehör och trevliga behandlingar