Gå vidare till huvudinnehåll
Surströmmingspremiär

Surströmmingspremiär

Surströmming är vanlig strömming som saltats, konserverats och jästs. Den starka och väldigt karaktäristiska lukten kommer från syror och svavelväte som bildas under själva jäsningsprocessen. Lär dig mer om surströmming, hitta recept och köp hem surströmming inför surströmmingspremiären här.

Fakta om surströmming

Att konservera fisk har sedan urminnes tider varit ett praktiskt (och billigt) sätt att förvara fisk, man undvek på så sätt även att fisken inte blev så mjäll att den skakades sönder under transporten. 


Visste du att? Som gravid kan du äta surströmming, men eftersom det kan innehålla höga halter av dioxiner och PCB som lagras länge i kroppen bör du inte äta surströmming efter premiären.

Scrolla vidare för tips på hur du öppnar en burk med surströmming!

Så öppnar du en surströmmingsburk

Att öppna en surströmmingsburk kräver öppna ytor och en okänslig näsa. Tänk på omgivningen och visa hänsyn. Att öppna en surströmmingsburk i lägenheten eller i en husvagn är såklart inte olagligt, men skapar lätt bekymmer med missnöjda grannar och en ihållande lukt.

Öppna burken utomhus, i en vattenfylld hink. Då slipper du att vätskan sprätter på dig, och den fräna lukten mildras lite. Har du dessutom långa plasthandskar på dig så undviker du att lukten fastnar på händerna! När du öppnat locket (under vatten) och låtit gasen pysa ut så tar du upp burken och öppnar resten av locket.

Du kan öppna burken utan en hink med vatten. Se då till att luta burken bort från dig, ställ gärna ett stöd under burken. Gör sedan ett litet hål (bort från dig) och låt gasen pysa ut. Häll sedan av vätskan från burken.

Tips! Lägg gärna fiskfiléerna på en bädd av enris. Det låter den överflödiga vätskan att rinna av på fatet, och är dessutom ett fint upplägg.

Visste du att? Surströmming är en kylvara, och ska förvaras i ett kylskåp eller annat svalt utrymme som håller +4° till +6°.

Så fixar du en surströmmingsfest

Välj mellan hela fiskar eller färdiga filéer. Priset för surströmming skiljer sig något mellan filéer och hela fiskar, precis som med annan fisk. Bland de mest omtyckta tillverkarna hittar du Mannerströms, Oskars och Kallax. Varje år testar nyhetsbyråer och lokala föreningar årets surströmming landet över, och bäst i test-resultat är enkelt att hitta via Google.

Surströmmingsfiléer kan ätas som de är, med eller utan skinn. Hela fiskar behöver rensas, men innehåller då om du har tur massor med rom! Riktigt luttrade surströmmingsälskare äter helst surströmming som lagrats länge och påstår att hållbarheten är god för många år framåt, vanligtvis räknas hållbarheten för en surströmmingsburk till cirka två år. 

Tillbehör till surströmming 

Surströmming kan avnjutas direkt på tallrik med kokt potatis (välj gärna mandelpotatis) eller på hårt eller mjukt tunnbröd i en så kallad “klämma”. Klassiska tillbehör förutom potatis och tunnbröd är smör, gräddfil, tomat och hackad lök eller gräslök.

En ost- och skinkpaj är ett ypperligt tillbehör utöver de klassiska om man är nybörjare. Surströmming matchas fint med ljus öl och nubbe (gärna med tillhörande snapsvisor), och gott om vatten då rätten är väldigt salt. Till dessert passar en söt efterrättspaj extra bra.

Så äter man surströmming

Det finns inga direkta regler för hur man äter surströmming, men som nybörjare kan det vara klokt att börja med en liten filé som du avnjuter i en surströmmingsklämma med tillbehör. Smaken är fantastisk och väl värt att ge en chans!

Skrapa försiktigt ur fisken, spara romen. Skär sedan bort fenorna på fisken. Bred ut fisken med ryggen nedåt och “skrapa” försiktigt bort filéerna från benen med hjälp av gaffel och kniv.

Smöra tunnbröd och skär små bitar (eller stora om du känner dig modig!) av filéerna som du fördelar över brödet. Toppa med kokt skivad potatis, gräddfil och andra tillbehör. Surströmming kan även serveras direkt på tallriken med tillbehören.