Saffranspannkaka med yoghurtgrädde

Saffranspannkaka med yoghurtgrädde

40 minEnkelt
317,45 kr
8 portioner17,77 kr per portion
Saffranspannkaka är en gotländsk klassiker som är lika god som enkel att göra, särskilt om du utgår från färdig risgrynsgröt. Jag tillsätter apelsinzest, vilket gör pannkakan extra smakrik, och serverar den med yoghurtgrädde och fläderbärssylt.

Yoghurtgrädde
1 dlGrekisk Yoghurt
1 dlVispgrädde
3 stÄgg
1 stApelsin
3 mskHonung Flytande
2 krmSalt Fint
1 mskMat & Bak Smör
1 mskStrösocker
1 dlVispgrädde
1 gSaffran
500 gRisgrynsgröt Färdig
1,5 dlSötmandel Spån
1 dlSötmandel Naturell
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 220 grader. Mortla saffran och socker. Vispa grädden och blanda med gröt, honung, saffran, salt, apelsinzest och hackad sötmandel. Rör ner ett ägg i taget.

2

Smöra en ugnsfast form och täck botten och kanter med hälften av den mandelspånen. Häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter, tills pannkakan har fått lite färg.

Yoghurtgrädde

3

Blanda vispad grädde och yoghurt och ställ svalt i väntan på servering.

4

Servera pannkakan ljummen eller rumstempererad med sylt, yoghurtgrädde och resten av mandelspånen.

”Det blir bara pannkaka” är skriven och fotograferad av Annika Goldhammer och ges ut av bokförlaget Arena.

Bild:

Annika Goldhammer