Mormors vinbärskaka
Kokbok

Mormors vinbärskaka

45 minEnkelt
149,85 kr
1 portion63,75 kr per portion
Den här vinbärskakan är min favorit på mormors kakfat. När jag har plockat vinbär åker jag med dem till mormor, och då vet jag vad som väntar: En underbar kaka med tjock sockerkaksbotten, söt maräng och syrliga vinbär. Med mycket kärlek i baket kommer även du att lyckas med denna härliga kaka. Receptet kommer från boken ”#Bakboken”, som är skriven av Alexandra Larsson, vinnare i Hela Sverige bakar 2014. Boken ges ut av Bonnier Fakta och är fotograferad av Niki Norberg.

Kaka
1,5 dlStandardmjölk
4 dlVetemjöl
2 dlStrösocker
50 gMat & Bak Smör
2 tskBakpulver
1 mskVaniljsocker
3 stÄgg
2 mskVatten
Marängtäcke
1 mskVaniljsocker
3 dlVinbär
2,5 dlStrösocker
Instruktioner
1

Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål.

2

Blanda ner det kokande vattnen, mjölk och vaniljsocker i äggsmeten.

3

Sikta ner mjölblandningen, och blanda till sist ner smöret.

4

Klä långpannan med bakplåtspapper. Häll smeten i långpannan och grädda i nedre delen av ugnen i 12–15 minuter på 200°.

5

MARÄNGTÄCKE: Vispa 3 stycken äggvitor till hårt skum på låg hastighet.

6

Blanda försiktigt ner sockret och vaniljsocker. Vänd ner vinbären.

7

Ta ut kakan ur ugnen, och vrid upp till 250°.

8

Bred ut marängen över kakan och grädda i cirka 5 minuter, längst upp i ugnen, tills marängen har fått fin färg. Håll ögonen på marängen – den blir lätt bränd. Låt svalna innan du skär kakan i bitar.

Bild:

Niki Norberg