Citronpaj i portionsformar
Hemmakock

Citronpaj i portionsformar

1 tEnkelt
65,75 kr
6 portioner8,43 kr per portion
Ett sprött pajskal fyllt med fantastisk god kräm där mascarponen hjälper till att skapa den perfekta balansen mellan det söta och syrliga.

3 dlVetemjöl
400 gMat & Bak Smör
5 dlStrösocker
9 stÄgg
4 stCitron
2 mskFlorsocker
Instruktioner
1

Nyp samman mjöl och smör med fingertopparna. Tillsätt socker, salt, äggulor och mjölk och arbeta snabbt ihop till en deg. Degen kan göras i matberedare. Pensla sex portionsformar, ca 8 cm i diameter, med olja. Fördela degen i formarna och tryck ut den i bottnarna och upp lite över kanterna. Rulla en kavel över kanterna och plocka bort överflödig deg. Ställ formarna i kylskåp i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pressa citronen så att du får 1,5 dl till 6 små pajer. Blanda citronsaft, skal och socker och rör om tills sockret löst sig. Blanda försiktigt ner ett ägg och en äggula i taget, tillsätt mascarponen och rör om till en slät smet. Fördela citronfyllningen i formarna och grädda mitt i ugnen tills den stelnat, ca 30 minuter. Ta pajerna ur formarna och serverar dem, gärna ljumma, på en assiett. Pudra över lite florsocker.

Bild:

Jonas Hallqvist