Gå vidare till huvudinnehåll
Fisk & Skaldjursgryta
Pontus Frithiof

Fisk & Skaldjursgryta

50 minSvårt
1 505,45 kr
4 portioner 292,26 kr per portion
A la Pontus Frithiof. Med blåmusslor och en touch av kokosmjölk.

390 mlKrossade Tomater
400 gRäkor i Lake
2 kgMusslor Färska
1 stPaprika
25 gFärsk ingefära
1 mskSalt
1 stGul lök
150 gFärska champinjoner
1 stSchalottenlök
20 gSmör
1 stFärsk timjan
2 klyftaVitlök
250 gBroccoli
300 gLaxfilé
2 dlKokosmjölk
25 gChilipeppar Färsk, (1 st)
2 mskOlivolja
1 krmSvartpeppar Malen
2 mskRåsocker Strö
300 gTorskfilé
33 clMatlagningsvin Vitt
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 125 grader.

2

Tvätta blåmusslorna noga. Skala och grovhacka gul lök, vitlök och timjan. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och fräs lök och timjan utan att det tar färg. Slå i musslorna och därefter halva vinflaskan. Koka under lock ca 3 min. Slå sedan av buljongen till en ny gryta eller kastrull och låt den koka upp.

3

Skala och riv ingefära. Kärna ur och finhacka chilipeppar.

4

Tillsätt krossade tomater, ingefära, chili och kokosmjölk till buljongen. Låt koka i ca 30 min på svag värme. Smaka av med salt, peppar och lite råsocker för en bra balans. Tycker man mycket om chili kan man med fördel ha i mer sådan.

5

Skär paprikan i fina trekanter och dela broccolin i små buketter. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och låt grönsakerna steka på medelstark värme, så att de behåller krisp och färg.

6

Slå av på en tallrik med lite hushållspapper på. Dela champinjonerna i fyra delar, stek dem i smör och lite olja, slå av på samma tallrik. Salta och peppra grönsakerna.

7

Lägg fisktärningarna i en ugnssäker form, salta och peppra. Finhacka schalottenlöken och strö över fisktärningarna.

8

Slå över resterande av vinet och koka fisken i ugnen i 125 grader ca 7-8 min.

9

Slå i kokvätskan från fisken i grytan också. Tillsätt grönsakerna, räkorna, musslorna och vänd i fisken precis innan servering, försiktigt så bitarna ej går sönder.

Näringsvärde: 506Kcal 50g protein 24g fett 20g kolhydrater