Gå vidare till huvudinnehåll
Smulpaj med saltkola
Hemmakock

Smulpaj med saltkola

45 minEnkelt
221,70 kr
1 portion 118,35 kr per portion
Tänk dig en riktigt knaprig smuldeg med smakrika svenska äpplen. Våga salta kolasåsen – det lyfter alla smaker på ett magiskt sätt. Ca 6 bitar.

Fyllning
1 tskKanel Malen
5 stSvenska Äpplen
80 gPecannötter
2 mskStrösocker
Kolasås
1,75 dlVispgrädde
1 tskFlingsalt
100 gGlykossirap
2 dlStrösocker
50 gSmör
Smuldeg
2 dlVetemjöl
1,5 dlHavregryn
1 mskVaniljsocker
2 mskStrösocker
100 gSmör
Till servering
1 lVaniljglass
Instruktioner
1

Kolasås Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull och tillsätt sockret i omgångar tills allt har smält. Rör om mellan varven. Låt koka tills blandningen har fått en kolafärg och rör om då och då. Blanda ner grädden försiktigt och lite i taget. Ta av kastrullen från värmen, tillsätt smör och salt och rör om tills smöret har smält. Ställ åt sidan för att svalna.

Smuldeg Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg. Fyllning | Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsfunktion. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Lägg äppelskivorna i en ugnsform eller i en stekpanna som tål ugnsvärme (diameter cirka 22 cm) och strö socker, kanel och pekannötter över. Ringla kolasåsen över alltsammans och fördela smuldegen ovanpå. Grädda mitt i ugnen i 35–40 minuter. Låt pajen svalna och servera den ljummen tillsammans med vaniljglass.

Bild:

Wolfgang Kleinschmidt