Helstekt kyckling med smak från fyra  olika kök

Helstekt kyckling med smak från fyra olika kök

2 tEnkelt
275,80 kr
4 portioner48,41 kr per portion
Det absolut enklaste sättet att tillaga en kyckling är att ugnssteka den hel. Ofta använder man samma kryddor varje gång och därför får du fyra olika marinader att välja på. Det ena ser du i ingredienslistan, resterande finns i receptbeskrivningen.

2 dlVatten
1 stKyckling Hel
Medelhavet (marinad)
0,5 tskSalt Fint
0,5 dlOlivolja
1 klyftaVitlök Vanlig
1 stCitron
0,25 dlSalvia - färsk
0,5 dlOregano - färsk
1 tskRosmarin - färsk
Instruktioner
1

Riv skalet av citronen och kläm ur saften i en skål. Finhacka vitlöken, grovhacka oreganon, riv sönder ca 10 salviablad. Blanda ihop alla ingredienserna till marinaden.

Lägg kycklingen i dubbla plastpåsar, häll över marinaden och massera in den så att kycklingen täcks runtom. Låt marinera i kylen i minst 6 timmar, gärna i 1 dygn.

Värm ugnen till 200 grader. Lägg kycklingen med bröstet uppåt tillsammans med marinaden och vatten (1-3 dl, börja med den mindre mängden vatten och fyll på med mer om det blir torrt i formen) i en ugnsform och stek den i ugnen i 45 minuter till 1 timme.

Ös gärna kycklingen var tjugonde minut. Ta ut formen ur ugnen och skär upp kycklingen. Servera direkt, gärna med en god sallad och någon grönsak. Använd skyn i formen till sås.

Karibien - marinad: 1 dl rom 1 riven röd chili 1 msk riven färsk ingefära 1 riven vitlöksklyfta 1 riven liten gul lök saft och rivet skal från 1 lime 2 msk ljus soja 2 msk vitvinsvinäger ½ tsk salt

Kina - marinad: 2 mortlade stjärnanis 9 mortlade kryddnejlikor 20 mortlade svartpepparkorn 1 tsk mortlad sechuanpeppar ½ tsk malen kanel 1 riven vitlöksklyfta 1 dl ljus soja ev. 2 tsk kinesisk chilipasta med jordnötter eller sambal oelek

Mellanöstern - marinad: 2 dl naturell yoghurt, 3 % ½ tsk korianderfrön 1 tsk malen kardemumma ½ tsk malen spiskummin 1 tsk gurkmeja saften från ½ citron ½ tsk salt

Bild:

Marcus Lawett