Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Vaniljgrädde | ||
1 krm | Vaniljstång | |
3 msk | Strösocker | |
1 dl | Vispgrädde | |
1 st | Ägg | |
Saltrostade nötter | ||
55 g | Nötmix Saltad/Rostad | |
Äppelkompott | ||
1 krm | Vaniljstång | |
1,5 dl | Vatten | |
1 dl | Råsocker Strö | |
2 st | Kanel Hel | |
1 kg | Svenska Äpplen |
Äppelkompott: Skölj och klyfta äpplena och ta bort kärnhuset. Dela vaniljstången på längden. Lägg äppelklyftor, vaniljstång, kanelstänger, vatten och socker i en vid kastrull. Lägg på ett smörpapper som ett lock och låt äpplena sjuda på svag värme i ca 45 min eller tills de är mjuka och vatten och socker har kokat in ordentligt.
Vaniljgrädde: Värm upp 1 dl ovispad grädde, socker och vaniljfrön från vaniljstången i en kastrull. Sjud tills sockret har löst sig helt. Knäck äggen och häll bort vitan.
Tillsätt äggulan och vispa samman på medelvärme, det får inte koka. Ta bort såsen från värmen när den har tjocknat något. Låt den svalna helt och vänd sedan ner 1,5 dl vispad grädde. Ställ i kylen till servering.
Grovhacka de saltrostade nötterna.
Fyll glas eller små glasburkar med äppelkompott, vaniljgrädde och toppa med hackade nötter.
Bild:
Susanna Livijn Wexell