Gå vidare till huvudinnehåll
Äppelkompott med vaniljgrädde och saltrostade nötter
Mari Bergman

Äppelkompott med vaniljgrädde och saltrostade nötter

1 t 30 minEnkelt
210,70 kr
4 portioner 21,76 kr per portion
En enkel och smaklig äppelkompott serverad med oemotståndliga saltrostade nötter och en helt fantastisk vaniljgrädde.

Vaniljgrädde
1 krmVaniljstång
3 mskStrösocker
1 dlVispgrädde
1 stÄgg
Saltrostade nötter
55 gNötmix Saltad/Rostad
Äppelkompott
1 krmVaniljstång
1,5 dlVatten
1 dlRåsocker Strö
2 stKanel Hel
1 kgSvenska Äpplen
Instruktioner
1

Äppelkompott: Skölj och klyfta äpplena och ta bort kärnhuset. Dela vaniljstången på längden. Lägg äppelklyftor, vaniljstång, kanelstänger, vatten och socker i en vid kastrull. Lägg på ett smörpapper som ett lock och låt äpplena sjuda på svag värme i ca 45 min eller tills de är mjuka och vatten och socker har kokat in ordentligt.

2

Vaniljgrädde: Värm upp 1 dl ovispad grädde, socker och vaniljfrön från vaniljstången i en kastrull. Sjud tills sockret har löst sig helt. Knäck äggen och häll bort vitan.

3

Tillsätt äggulan och vispa samman på medelvärme, det får inte koka. Ta bort såsen från värmen när den har tjocknat något. Låt den svalna helt och vänd sedan ner 1,5 dl vispad grädde. Ställ i kylen till servering.

4

Grovhacka de saltrostade nötterna.

5

Fyll glas eller små glasburkar med äppelkompott, vaniljgrädde och toppa med hackade nötter.

Bild:

Susanna Livijn Wexell