Gå vidare till huvudinnehåll
Tofu zatay med picklade grönsaker och ris
Mari Bergman

Tofu zatay med picklade grönsaker och ris

45 minEnkelt
211,50 kr
4 portioner26,40 kr per portion
Ni hittar många spännande smaker och kombinationer i den här goda vegorätten. Härligt picklade grönsaker och godaste zataysåsen med jordnötter, vitlök och kokosmjölk serveras tillsammans med stekt tofu, knapriga jordnötter och ris. Mums!

Snabbpicklade grönsaker
2 mskÄttiksprit
2 mskStrösocker
3 krmSalt Fint
0,5 stRödlök
250 gVanliga morötter
0,5 stChilipeppar Röd
3 mskVatten
0,5 stGurka
Tillbehör
200 gBasmatiris
Zataysås
1,5 tskChilipeppar Röd
10 gFärsk ingefära
1 krmSvartpeppar Malen
1 mskHonung Flytande
3 klyftaVitlök Vanlig
400 mlKokosmjölk
1 mskJapansk soja
150 gJordnötter Rostade
1 mskRapsolja
Tofu
500 gTofu
1 krmSalt Fint
1 mskRapsolja
Instruktioner
1

Tillbehör: Koka ris enligt anvisningar på förpackningen.

2

Snabbpicklade grönsaker: Skölj och skiva gurkan tunt. Skala och skiva morötter och rödlök tunt. Skölj och skiva chilipepparn. Lägg allting i en skål. Blanda ihop ättiksprit, vatten salt och socker i en kastrull på spisen så att sockret löser sig. Tillsätt till grönsakerna och låt det stå och dra till servering.

3

Zataysås: Skala och riv vitlök och ingefära. Skölj och finhacka chilin. Mixa eller mortla jordnötterna så att de blir finfördelat.

4

Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs vitlök, ingefära och chili några sekunder så att det mjuknar. Tillsätt kokosmjölk, jordnötter, honung, soja och peppar. Låt det stå och puttra på svag värme tills du får en tjock krämig sås, ca 15 min.

5

Tofu: Skär varje tofubit i 4 bitar på längden. Salta lite lätt och gnid in dem i lite olja. Hetta upp en grillpanna eller stekpanna och grilla/stek tofubitarna så att de får en fin stekyta.

Servera tofun med zataysås, ris och picklade grönsaker.

Näringsvärde: 798 kcal, 27 g protein, 52 g fett, 50 g kolhydrater.

Bild:

Sanna Livijn Wexell