Gå vidare till huvudinnehåll
Björnbärs- och äppelpaj med müslismul
Kokbok

Björnbärs- och äppelpaj med müslismul

1 tMedel
158,90 kr
8 portioner 9,51 kr per portion
Mot slutet av sommaren, när trädgårdsbären börjar ebba ut, tar jag cykeln till skogsbrynet for att plocka björnbär. Snåren växer rikligt här uppåt åsen på de platser som är för branta och steniga att bruka. Precis i samma tid har också äpplena i trädgården ofta mognat, och allra godast blir de första björnbären och äpplena tillsammans i en paj. Björnbär är ett av de bär som jag tycker håller sig allra bäst i frysen och därför ser jag till att plocka litervis av dem varje höst. Recept av Karoline Jönsson från boken "Det gröna skafferiet".

Till servering
2 dlVispgrädde
Fyllning
2 stÄpplen
5 dlBjörnbär
Müslismulor
0,75 dlFarinsocker
75 gSmör
3 dlGranola
Pajdeg
1 mskStrösocker
150 gSmör
3 dlVetemjöl
1 mskVatten
1 mskPotatismjöl
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke och arbeta ihop till en deg med händerna eller med en elvisp (smöret ska vara rumstempererat). Täck bunken med plastfolie och låt degen vila i kylen i 20 minuter.

2

Lägg degen på en mjölad arbetsyta och kavla ut den till en rundel. Fodra hela insidan av en pajform, cirka 23 cm i diameter, med degen. Skär av överhängande deg, nagga bottnen med en gaffel och låt formen stå i frysen i 10 minuter.

3

Smält under tiden smöret till müslismulorna och rör sedan i müsli och socker. Kärna ur äpplena och skär dem i skivor.

4

Förgrädda pajskalet i 5–7 minuter. Fyll skalet med äpple och björnbär, spara ev. några björnbär till garnering. Fördela müslismulorna jämnt ovanpå och grädda i ugnen i cirka 20 minuter.

5

Servera pajen kall eller ljummen tillsammans med en klick grädde eller vaniljsås.

Bild:

Karoline Jönsson