Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Färssås | ||
0,5 st | Rödlök | |
1,5 krm | Chiliflakes | |
2 krm | Salt Fint | |
1 krm | Kanel Malen | |
1,5 krm | Torkad oregano | |
0,5 tsk | Honung Flytande | |
0,5 msk | Balsamvinäger | |
1,5 msk | Tomatpuré | |
0,5 msk | Olivolja | |
200 g | Krossade Tomater | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
1,5 dl | Vatten | |
1,5 klyfta | Vitlök Vanlig | |
250 g | Nötfärs | |
Moussaka | ||
0,5 tsk | Salt Fint | |
1 st | Bakplåtspapper | |
0,5 st | Aubergine | |
500 g | Sötpotatis | |
Ostsås | ||
1 dl | Creme Fraiche Naturell | |
2 dl | Standardmjölk | |
0,5 krm | Salt Fint | |
75 g | Grana Padano | |
Sallad | ||
0,5 st | Romansallat | |
0,5 st | Paprika | |
0,5 st | Persilja - färsk | |
1 msk | Balsamvinäger | |
1 msk | Olivolja |
Sätt ugnen på 200 grader.
Moussaka: Skala sötpotatisen och skölj aubergine. Skiva sötpotatisen och auberginen i ½ cm tunna skivor. Lägg ut aubergineskivorna på ett bakplåtspapper och strö över lite salt. Låt dem ligga och vätskas ur medan du gör såserna. Torka dem sedan torra med lite papper innan du monterar ihop moussakan.
Färssås: Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken mjuk. Tillsätt nötfärs, chiliflakes, kanel, oregano, peppar och salt. Fräs under omrörning i ca 2 minuter. Tillsätt tomatpuré, balsamvinäger, honung, krossade tomater och vatten. Låt det puttra ihop i ca 5 minuter.
Ostsås: Mixa ihop mjölk, creme fraiche, riven grana padano och salt med hjälp av en stavmixer.
Moussaka: Ta fram en långpanna och bred ut lite ostsås i botten. Lägg ett lager aubergineskivor över såsen, fördela ett lager färssås över och sedan ostsås. Lägg sedan ett lager sötpotatisskivor, färssås och ostsås. Avsluta med ett lager aubergineskivor och toppa med ostsås och resten av den rivna osten. Sätt in i ugnen i ca 30 minuter.
Sallad: Skölj och strimla salladen. Skölj och tärna paprika och skölj och hacka persilja. Blanda ihop allt i en skål. Ringla över lite olja och balsamvinäger.
Servera moussakan tillsammans med salladen.
Näringsvärde: 823 kcal. 46 g protein, 43 g fett, 62 g kolhydrater.
Bild:
Lisa Löwenborg
1 Chilipeppar Red Hot Flakes 28g Santa Maria
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Blomsterhonung 500g Lune De Miel
1 Balsamvinäger Extra Lagrad 250ml Zeta
1 Olivolja Extra Virgin Delicato 750ml Monini
1 Krossade Tomater 390g Garant
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Bakplåtspapper 24-p Eldorado