Gå vidare till huvudinnehåll
Lammstek med chiliglaze, sötpotatis och bönor
Elisabeth Johansson

Lammstek med chiliglaze, sötpotatis och bönor

2 tMedel
793,70 kr
4 portioner 133,40 kr per portion
Lammstek med chiliglaze, sötpotatis och bönor

Lammstek
2 mskOlivolja
1 krmSvartpeppar
0,5 stRosmarin - färsk
1 500 gLammstek
1 krmSalt
6 klyftaVitlök Färsk
Gröna bönor
100 gHaricot Verts
Ugnsrostad sötpotatis
2 stSötpotatis
1 krmSalt
1 mskRapsolja
Chiliglaze
1 mskHonung Flytande
1 tskChiliflakes
1 mskKinesisk soja
2 krmSalt
1 mskBBQ-Sås
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 175 grader. Putsa lammstekens utsida. Salta och peppra den både in- och utvändigt. Skala och hacka tre av vitlökarna och strö ut dem på insidan. Lägg också i lite färska örter och rulla sedan ihop. Bind upp med stekgarn. Gör små snitt med en vass kniv i köttet och stick in resten av vitlöksklyftorna. Bryn köttet tills det har en fin yta på alla sidor.

2

Blanda ihop chiliglazen. Lägg steken i en ugnssäker form. Ringla över lite olivolja och massera in i köttet. Lägg på rosmarinkvistarna och stek köttet mitt i ugnen i cirka 1 timme och 20 minuter (det är färdigt när innertemperaturen är 64–65 grader). Ös med stekfettet emellanåt. Pensla steken med glaze ett par gånger mot slutet och en gång när steken har tagits ut. Låt den vila inlindad i bakplåtspapper i 15 minuter innan den skärs upp.

3

Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta, torka och skär sötpotatisen i klyftor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, droppa över oljan och vänd runt klyftorna. Rosta mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Vänd på klyftorna efter halva tiden. Ta ut plåten och strö över salt.

4

Koka bönorna i lättsaltat vatten i ett par minuter.

5

Skär upp köttet och servera det med sötpotatisen och bönorna och glazen som blir över

Clean cooking är skriven av Elisabeth Johansson och ges ut av Bonnier Fakta. Boken är fotograferad av Wolfgang Kleinschmidt.

Bild:

Wolfgang Kleinschmidt.