Stekt ankbröst med sparris, bakade tomater och dillolja
Mari Bergman

Stekt ankbröst med sparris, bakade tomater och dillolja

1 tSvårt
638,70 kr
4 portioner125,14 kr per portion
En underbar middag med anka som serveras med skysås, stekt sparris och bakade tomater. Rätten går även utmärkt att laga med kycklingfilé istället för ankbröst. Som stolt sponsor av Kockarnas kamp bjuder vi på förenklade versioner av proffsens recept – här hittar du våra tolkningar av recepten!

Bakade tomater
1 mskOlivolja
2 krmFlingsalt
1 krmSvartpeppar Malen
8 stKvisttomater
Skysås
1 krmSvartpeppar Malen
1 tskStrösocker
2 mskMat & Bak Smör
3 dlVitt vin
1 krmSalt Fint
1 tskVit balsamvinäger
3 dlVatten
2 mskKycklingfond
2 stSchalottenlök
Ankbröst
2 mskMat & Bak Smör
0,5 tskSalt Fint
0,5 mskOlivolja
2 krmSvartpeppar Malen
900 gAnkbröst
Sparris
1 tskOlivolja
1 krmFlingsalt
500 gSparris Färsk
Dillolja
1 stDill - färsk
0,5 dlRapsolja
2 krmFlingsalt
Instruktioner
1

Värm ugnen till 175 grader.

2

Bakade tomater: Lägg tomaterna i en ugnsfast form. Ringla över olja och krydda med lite salt och peppar. Baka tomaterna i ugnen i ca 30 min.

3

Ankbröst: Skär kryss i ankbröstfiléernas fettkappa. Krydda med salt och peppar. Lägg filéerna med fettsidan nedåt i en kall stekpanna. Sätt på plattan på hög värme och låt ankbrösten steka i sitt eget fett tills de har en fin gyllenbrun stekyta. Vänd ankbrösten och stek ytterligare 1-2 min på andra sidan så att de får en fin stekyta runt om. Lägg över ankbrösten på ett ugnssäkert fat. Torka inte ur pannan.

4

Skysås: Finhacka schalottenlöken och fräs mjuk i smör i stekpannan. Tillsätt vitt vin och vit balsamvinäger och låt det koka på hög värme i ca 1 min. Tillsätt vatten, fond och socker och låt skyn småkoka och reduceras ner till hälften, ca 15-20 min.

5

Sila skyn genom en finmaskig sil ner i en mindre kastrull. Smaka av med salt och peppar och håll skyn varm på låg värme.

6

Ankbröst: Ta ut de bakade tomaterna ur ugnen och sänk värmen till 150 grader.

7

Stick in en köttermometer i ett ankbröst och stek mitt i ugnen till önskad stekgrad. Blodigt 55 °C, Medium 62 °C, Välstekt 70 °C.

8

Dillolja: Mixa dillen med olja i en matberedare. Krydda med en nypa salt.

9

Sparris: Grilla sparrisen i en grillpanna/stekpanna i lite olja. Krydda med en nypa flingsalt.

10

Vid servering: Ta ut ankbröstfiléerna ur ugnen och låt de vila under folie i 5 min. Sätt in tomaterna i ugnen i 5 min så att de blir varma igen.

11

Skär ankbrösten i skivor mot fibrerna.

12

Lägg upp sparris, ankbröst och bakade tomater på tallrikar. Ringla skyn över ankbrösten och servera med dillolja. Ät och njut!

Bild:

Nurlan Emir