Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
100 g | Rotselleri | |
1 st | Silverlök | |
3 st | Lagerblad | |
1 kg | Vongolemusslor | |
2 dl | Persilja - färsk | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
0,5 tsk | Salt | |
500 g | Potatis Amandine | |
1 dl | Creme Fraiche Naturell | |
2 msk | Olivolja | |
40 g | Smör | |
1 st | Vitlök Vanlig | |
150 g | Rökt Sidfläsk Bit | |
0,5 st | Fänkål Färsk | |
1 st | Citron | |
1 dl | Vispgrädde | |
9 dl | Vatten | |
2 dl | Matlagningsvin Vitt | |
2 klyfta | Vitlök Färsk |
: Sila bort gruset Vongolemusslan kan vara ganska grusig, så sila gärna spadet genom en silduk. Eller lägg musslorna i kallt saltat vatten så att de får "spotta ur sig" sanden. Rör om och byt vatten ett par gånger.
Koka upp smör, hel vitlök delad på mitten, 1/10-del persilja, musslor och 1/5-del av vattnet i en kastrull under lock på medelvärme i 2–3 minuter eller tills musslorna öppnat sig. Ställ åt sidan med musslor och allt.
Fräs sidfläsk, lök och de krossade vitlöksklyftorna så att de blir lätt brynta i olivolja i en annan kastrull på låg värme i 10 minuter. Tillsätt lagerblad, potatis, rotselleri, fänkål och vin och koka i 2–3 minuter. Häll på vatten, grädde och crème fraîche och koka i 20–25 minuter eller tills potatisen börjar bli mjuk.
Rör ner musslorna med spadet i soppan och smaksätt med hackad persilja, salt och peppar. Servera med citronklyftor att pressa över.
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla