Gå vidare till huvudinnehåll
Bouillabaisse- grundrecept
Mari Bergman

Bouillabaisse- grundrecept

40 minEnkelt
650,05 kr
4 portioner100,31 kr per portion
En klassisk och god fisksoppa med lax, torsk, musslor och räkor. Vårt grundrecept på bouillabaisse gör ingen besviken och passar precis lika fint att servera som varmrätt på nyårsmenyn som till en festlig fredag.

300 gFärsk laxfilé
1 tskChiliflakes
0,5 mskFärsk timjan
300 gMorötter
0,5 stFänkål Färsk
240 gHandskalade Räkor
2 mskTomatpuré
4 krmSalt
3 dlVitt vin
400 gPotatis
1 mskOlivolja
0,5 stPurjolök
0,5 lVatten
0,5 kgFrysta Blåmusslor
0,5 stCitron
2 mskFiskfond
1 gSaffran
300 gTorskfilé
2 krmSvartpeppar
3 dlVispgrädde
1 stGul lök
3 klyftaVitlök Vanlig
1 mskSmör
Instruktioner
1

Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och grovhacka purjolök. Skala och tärna potatis och morötter och skölj och grovhacka fänkål.

2

Hetta upp olja och smör i en kastrull och fräs lök, vitlök, purjolök, fänkål, potatis och morötter tillsammans med saffran och chiliflakes under omrörning i ca 2-3 min.

3

Tillsätt tomatpuré och fräs 30 sek under omrörning.

4

Tillsätt vitt vin och låt puttra i ca 4-5 min.

5

Tillsätt vatten, grädde och fond och låt soppan sjuda under lock i ca 20 min.

6

Tärna laxen och torsken och krydda med lite salt. Sila av räkorna.

7

Borsta musslorna väl och ta bort skägget. Skölj dem noga och släng musslor som är trasiga och som inte stänger sig när man knackar på skalet.

8

Repa av timjanblad så att du får ca ½ msk.

9

Lägg ner lax, torsk och musslor i soppan och låt sjuda i ca 5 min. Lägg ner räkor och timjan och smaka av soppan med citronsaft, salt och peppar.

Lägg upp fisksoppan i skålar och servera med ett gott bröd och ev en klick aioli.

Bild:

Nurlan Emir