Gå vidare till huvudinnehåll
Lammstek med timjan, vitlök och citron
Mari Bergman

Lammstek med timjan, vitlök och citron

1 t 30 minMedel
510,30 kr
4 portioner 81,30 kr per portion
Lammstek är det perfekta valet inför en festmåltid eller en mysig söndagsmiddag. Enkel att förbereda, sköter sig själv och smakar ljuvligt. Servera med en god potatisgratäng så blir det en riktig fullpott.

Tillbehör
800 gPotatisgratäng
Lammstek
800 gLammstek
400 gKörsbärstomater
2 mskCitron, ca 0,5 st
2 klyftaVitlök Vanlig
0,5 stFärsk timjan
4 mskSmör
0,5 tskSalt
3 krmSvartpeppar
Örtolja
2 klyftaVitlök Vanlig
2 mskCitron, ca 0,5 st
0,25 stFärsk timjan
2 mskOlivolja
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 125 grader.

2

Örtolja: Repa timjanblad så att du får 1 msk. Skala vitlöksklyftor. Mixa timjan, vitlök, olja och citronsaft till en örtolja.

3

Lammstek: Salta och peppra lammsteken runt om. Gnid in lammköttet med örtoljan runt om. Bind köttet med steksnöre.

4

Bryn köttet runt om i olja i en stekpanna. Lägg över steken i en ugnsform. Krossa 2 vitlöksklyftor och lägg på plåten tillsammans med timjankvistar. Klicka smör över lammsteken och lägg tomaterna runt om.

5

Stick en ugnstermometer mitt i steken och sätt in den i ugnen.

6

Låt temperaturen komma upp till 65-70°C, ca 1-1½ timme (beroende på vikten).

7

Låt steken vila inlindad i folie i 10 min före servering.

8

Skiva upp köttet och ringla steksky över. Riv citronskal över. Servera med potatisgratäng och en god sallad.

Bild:

Nurlan Emir