Pepparkakor grundrecept
Malin Andersson

Pepparkakor grundrecept

2 tEnkelt
95,80 kr
1 portion32,80 kr per portion
Att göra egen pepparkaksdeg är faktiskt inte så svårt, och den blir dessutom både god och lätt att baka med. Till advent, lucia eller som mysigt julbak, pepparkakor är alltid gott! Fler recept: Pepparkakssnittar, Pepparkakor, Pepparkaksbiskvier

0,5 mskNejlikor Malda
1 mskBikarbonat
200 gMat & Bak Smör
1 mskIngefära Malen
1,5 dlVispgrädde
3 dlStrösocker
1,5 dlSirap Mörk
0,5 mskKardemumma Mald
1 lVetemjöl
1 mskKanel Malen
Instruktioner
1

Blanda vetemjöl och bikarbonat i en bunke.

2

Smält smöret i en kastrull på spisen. Häll i mörk sirap och strösocker, rör om tills allt löst sig/smält.

3

Häll ned vispgrädden och kryddorna och blanda ordentligt.

4

Rör ned mjölblandningen i smeten och arbeta samman till en deg (den blir ganska lös men stelnar i kylen).

Låten degen vila i kylen i minst 6 timmar, gärna längre. Ta fram ca 1 timme innan utbakning så blir degen lättare att arbeta med.

Pepparkaksbak:

1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Ta en bit av degen, kavla tunt på mjölad bakbänk. Använd pepparkaksformar för att stansa ut pepparkakor.

3

Ta fram plåtar (det underlättar med ett par stycken) och täck med bakplåtspapper. Sätt över utstansade pepparkakor med lite mellanrum på varje plåt. Knåda ihop överbliven deg eller ta en ny degbit och repetera proceduren.

4

Låt första plåten gräddas mitt i ugn i 6-8 minuter eller tills de har en fin färg medan nästa plåt förbereds.

Bild:

Kerstin Eriksson