Bowl med saffransquinoa, kyckling, fetaost och granatäpple
Mari Bergman

Bowl med saffransquinoa, kyckling, fetaost och granatäpple

1 tEnkelt
568,25 kr
4 portioner60,69 kr per portion
En julig bowl fylld av godsaker med en bas på saffransquinoa, rostad sötpotatis, grönkål och stekt kyckling. Välj tillbehör efter receptet eller plocka av det du har hemma i kylen. Ett perfekt tillfälle att ta tillvara på julens rester. Fetaosten kan t. ex. bytas ut mot ädelost och pistagenötterna mot valfri nöt.

Tillbehör
1 stBroccoli
100 gFetaost
1 stAvokado
50 gPistagenötter
1 stGranatäpple
1 stFikon Färska
Saffransquinoa
1 mskCitron
250 gGrönkål
1 klyftaVitlök
0,5 gSaffran
3 dlQuinoa
1 krmSvartpeppar
1 stSchalottenlök
2 mskOlivolja
500 gSötpotatis
2 krmSalt Fint
1 mskGrönsaksbuljong Eko
1 tskFärsk ingefära
Dressing
3 mskOlivolja
1 krmSvartpeppar
1 mskApelsin
0,5 mskVit balsamvinäger
1 stPersilja - färsk
2 tskCitron
2 krmSalt Fint
0,5 krmChiliflakes
Kyckling
3 krmSalt Fint
1 krmSvartpeppar
600 gFärsk kycklingfilé
1 mskOlivolja
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader.

2

Saffransquinoa: Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Spola den sedan kall i ett durkslag och låt vattnet rinna av ordentligt.

3

Skala och finhacka schalottenlök. Skala och riv ingefära. Fräs hastigt i olja tillsammans med saffran. Tillsätt buljongpulver och blanda om. Låt svalna och blanda sedan med den kokta kalla quinoan.

4

Smaka av quinoablandningen med lite extra olivolja, citronsaft, salt och peppar.

5

Skala och tärna sötpotatisen. Skala och riv ingefära och vitlök. Blanda samman på en bakplåtsklädd plåt och tillsätt olivolja och salt. Blanda om och rosta i ugnen i ca 30 min.

6

Skölj grönkålen och dra loss bladen från stammen. Fräs grönkålsbladen i lite olja så att de mjuknar en aning. Lägg över på ett fat och låt dem svalna. Strö över en nypa salt.

7

Kyckling: Salta och peppra kycklingfiléerna. Stek dem i olja i ca 2 min på varje sida i en varm stekpanna. Lägg över dem i en ugnsfast form och stek klart i ugnen i ca 10-15 min.

8

Dressing: Mixa ihop persilja, olivolja, balsamvinäger, citronsaft, apelsinsaft, salt, peppar och chiliflakes med hjälp av en stavmixer till en slät dressing.

9

Tillbehör: Skär broccolin i buketter och förväll i saltat vatten i ca 1 min. Sila av vattnet och spola broccolin under kallt vatten.

10

Dela granatäpplet i fyra delar och pilla ur granatäppelkärnorna. Grovhacka pistagenötterna.

11

Saffransquinoa: Blanda saffransquinoan med grönkålen och den rostade sötpotatisen.

12

Kyckling: Skär den stekta kycklingen i skivor.

Montering: Ta fram 4 djupa tallrikar. Lägg saffransquinoa i botten. Toppa med skivad kyckling, broccolibuketter, smulad fetaost, granatäpple, avokadoskivor, fikonklyftor och hackade pistagenötter. Servera dressingen i en liten skål bredvid.

Bild:

Nurlan Emir