Gå vidare till huvudinnehåll
Bowl med saffransquinoa, kyckling, fetaost och granatäpple
Mari Bergman

Bowl med saffransquinoa, kyckling, fetaost och granatäpple

1 tEnkelt
734,10 kr
4 portioner 87,89 kr per portion
En julig bowl fylld av godsaker med en bas på saffransquinoa, rostad sötpotatis, grönkål och stekt kyckling. Välj tillbehör efter receptet eller plocka av det du har hemma i kylen. Ett perfekt tillfälle att ta tillvara på julens rester. Fetaosten kan t. ex. bytas ut mot ädelost och pistagenötterna mot valfri nöt.

Tillbehör
1 stBroccoli
100 gFetaost
1 stAvokado
50 gPistagenötter
1 stGranatäpple
1 stFikon Färska
Saffransquinoa
1 mskCitron
250 gGrönkål
1 klyftaVitlök
0,5 gSaffran
3 dlQuinoa
1 krmSvartpeppar
1 stSchalottenlök
2 mskOlivolja
500 gSötpotatis
2 krmSalt
1 mskGrönsaksbuljong Eko
1 tskFärsk ingefära
Dressing
3 mskOlivolja
1 krmSvartpeppar
1 mskApelsin
0,5 mskVit balsamvinäger
1 stPersilja - färsk
2 tskCitron
2 krmSalt
0,5 krmChiliflakes
Kyckling
3 krmSalt
1 krmSvartpeppar
600 gFärsk kycklingfilé
1 mskOlivolja
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader.

2

Saffransquinoa: Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Spola den sedan kall i ett durkslag och låt vattnet rinna av ordentligt.

3

Skala och finhacka schalottenlök. Skala och riv ingefära. Fräs hastigt i olja tillsammans med saffran. Tillsätt buljongpulver och blanda om. Låt svalna och blanda sedan med den kokta kalla quinoan.

4

Smaka av quinoablandningen med lite extra olivolja, citronsaft, salt och peppar.

5

Skala och tärna sötpotatisen. Skala och riv ingefära och vitlök. Blanda samman på en bakplåtsklädd plåt och tillsätt olivolja och salt. Blanda om och rosta i ugnen i ca 30 min.

6

Skölj grönkålen och dra loss bladen från stammen. Fräs grönkålsbladen i lite olja så att de mjuknar en aning. Lägg över på ett fat och låt dem svalna. Strö över en nypa salt.

7

Kyckling: Salta och peppra kycklingfiléerna. Stek dem i olja i ca 2 min på varje sida i en varm stekpanna. Lägg över dem i en ugnsfast form och stek klart i ugnen i ca 10-15 min.

8

Dressing: Mixa ihop persilja, olivolja, balsamvinäger, citronsaft, apelsinsaft, salt, peppar och chiliflakes med hjälp av en stavmixer till en slät dressing.

9

Tillbehör: Skär broccolin i buketter och förväll i saltat vatten i ca 1 min. Sila av vattnet och spola broccolin under kallt vatten.

10

Dela granatäpplet i fyra delar och pilla ur granatäppelkärnorna. Grovhacka pistagenötterna.

11

Saffransquinoa: Blanda saffransquinoan med grönkålen och den rostade sötpotatisen.

12

Kyckling: Skär den stekta kycklingen i skivor.

Montering: Ta fram 4 djupa tallrikar. Lägg saffransquinoa i botten. Toppa med skivad kyckling, broccolibuketter, smulad fetaost, granatäpple, avokadoskivor, fikonklyftor och hackade pistagenötter. Servera dressingen i en liten skål bredvid.

Bild:

Nurlan Emir