Helgrillad kyckling med vitlök och örter och rostade rotfrukter
Mari Bergman

Helgrillad kyckling med vitlök och örter och rostade rotfrukter

1 t 30 minEnkelt
253,70 kr
4 portioner35,93 kr per portion
Hel kyckling i ugn blir otroligt saftigt och gott. Här serveras den med rostade rotfrukter och grönkål.

Rostade rotfrukter
2 mskOlivolja
1 stCitron
900 gSötpotatis
0,25 krmSvartpeppar
125 gGrönkål
500 gMorötter
1 tskFlingsalt
Kyckling
3 krmSvartpeppar
100 gMat & Bak Smör
900 gKyckling Hel
1 stPersilja - färsk
1 stVitlök Färsk
2 tskFlingsalt
1 stCitron
Instruktioner
1

Värm ugnen till 180 grader.

2

Kyckling: Lägg den hela kycklingen i en ugnsfast form. Salta och peppra runt om.

3

Dela den hela vitlöken på mitten. Skala 3 vitlöksklyftor och riv på ett rivjärn. Skölj citronen och riv skalet. Finhacka persiljan.

4

Mixa samman vitlök, citronskal, citronsaft, persilja och smör i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer.

5

Gnid in kycklingen med smöret. Lägg vitlökshalvorna bredvid kycklingen och sätt in i ugnen i ca 1 tim. Ös kycklingen ofta med den fina skyn som hamnar runt om.

6

Rotfrukter: Skala sötpotatis och morötter och skär i bitar. Lägg på en plåt och tillsätt olja, salt och peppar.

7

Blanda om ordentligt. Halvera citronen och lägg på plåten. Sätt in i ugnen i ca 40 min.

8

Skölj grönkålen och lägg i en skål. Tillsätt olja och salt och massera grönkålen med händerna ordentligt.

9

Ta ut kyckling och rotfrukter. Blanda rotfrukterna med grönkålen. Pressa över citronsaft från de grillade citronhalvorna.

Lägg upp på ett vackert fat eller servera direkt ur formen.

Bild:

Nurlan Emir