Gå vidare till huvudinnehåll
Mattias kikärtsgryta med saffran och rispapperssamosas
Mattias Kristiansson

Mattias kikärtsgryta med saffran och rispapperssamosas

45 minEnkelt
279,85 kr
4 portioner 31,36 kr per portion
Vår vegetariska matkasse gästas av vegomästaren Mattias Kristiansson som bjuder på massa smarrigheter. Den här grytan är både värmande och god, perfekt i höstmörkret. Tillbehöret i form av rispapperssamosas är galet goda och måste testas!

Kikärtsgryta
2 tskSpiskummin
0,5 gSaffran
0,5 mskRapsolja
1 stKanel Hel
1 stGrönsaksbuljong
1 krmSalt
2 mskPaprikakrydda
1 stRöd Paprika
390 gKrossade Tomater
400 mlKokosmjölk
760 gKikärtor
2 mskTomatpuré
2 stLagerblad
1 stGul lök
Rispapperssamosas
1 krmSvartpeppar Malen
0,5 stGul lök
1 krmKanel Malen
1 klyftaVitlök Vanlig
1 mskSesamfrö Skalat
1 stRispapper
200 gPotatis Fast
0,5 mskRapsolja
0,5 mskFärsk ingefära
1 tskKoriander - torkad
100 gVanliga morötter
0,5 stChilifrukter
1 krmSalt
2 tskCurry
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 200 grader. Koka potatis om du inte redan har färdigkokt.

2

Kikärtsgryta: Skala och grovhacka gul lök och skölj och tärna paprika fint. Fräs i lite olja tills de mjuknar och får lite färg. Rör ner tomatpuré, paprikapulver, spiskummin, lagerblad, 2 st kanelstänger och saffran. Låt fräsa med i någon min. Häll sedan på krossade tomater, kokosmjölk och en buljongtärning. Låt sjuda i 5 min.

3

Häll av spadet från kikärtorna och skölj dem i vatten. Rör ner dem i grytan och låt bli varma. Smaka av med salt.

4

Rispapperssamosas: Krossa potatisarna med en gaffel. Ställ åt sidan så länge.

5

Skala och finhacka morot, gul lök och chili. Skala och riv ingefära och vitlök. Fräs morot, lök, chili, ingefära och vitlök i lite olja. När allt har mjuknat något rör du ner den krossade potatisen, koriander, curry och kanel. Smaka av med salt och peppar och ta av från värmen.

6

Fyll en skål med varmt vatten. Ta fram 8 st rispapper och doppa ner ett rispapper i taget i vattnet i 10 sek. Ta upp det och lägg på en fuktad handduk på en skärbräda. Fördela två matskedar av samosafyllningen i mitten av rispappret. Vik in kanterna och rulla ihop som en vårrulle. Lägg på en plåt och fortsätt med resten av rispapperen.

7

Pensla rispapperssamosan lätt med olja och strö över sesamfrön. Sätt in i ugnen cirka 15 min, eller tills de har fått fin färg.

Servera grytan med frasiga rispapperssamosas.

Näringsvärde: 571 kcal, 15 g protein, 30 g fett, 54 g kolhydrater.

Bild:

Linus Hallgren