Kyckling och brysselkål i saffranssås
Mari Bergman

Kyckling och brysselkål i saffranssås

40 minEnkelt
315,75 kr
4 portioner27,16 kr per portion
Gratäng är enkel vardagsmat som kan varieras i det oändliga. Här har vi minskat på mängden kyckling och fyllt på med extra mycket god och prisvärd brysselkål. Det här receptet ingår i Mathems koncept - recept med fem huvudingredienser. Se alla våra recept för "köp hem fem" här.

Från ditt skafferi
1 dlMatlagningsvin Vitt
1 mskOlivolja
1 krmSvartpeppar Hel
1 krmSalt Fint
1 stGul lök
2 mskMat & Bak Smör
1 mskKycklingfond
0,5 dlVatten
Köp hem
1 kgBrysselkål
3 dlVispgrädde
2 mskTranbär
300 gFärsk kycklingfilé
0,5 gSaffran
Instruktioner
1

Värm ugnen till 175 grader. Koka upp en kastrull med saltat vatten till brysselkålen.

2

Salta och peppra kycklingfiléerna på båda sidor efter smak. Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn kycklingen på medelhög- hög värme i ca 2-3 min/sida så att den får en fin gyllene färg.

3

Lyft över kycklingen till en stor ugnsform. Torka ur stekpannan.

4

Koka brysselkålen i 3-4 min. Sila av vattnet och fördela brysselkålen runt kycklingen.

5

Skala och finhacka lök. Bryn löken i smör i stekpannan så att den blir glansig. Tillsätt saffran och bryn ytterligare i 1 min. Tillsätt vinet och låt det reducera ner till hälften. Tillsätt grädde, kycklingfond och vatten och låt såsen sjuda i 5 min. Smaka av såsen med salt och peppar.

6

Häll saffranssåsen över kyckling och brysselkål i formen och gratinera i ugn i ca 15 min.

7

Toppa gratängen med tranbär och servera med ris, gryn eller potatis.

Bild:

Fabian Björnstjerna