Gå vidare till huvudinnehåll
Mexikansk bönchili med mörk choklad
Mari Bergman

Mexikansk bönchili med mörk choklad

1 t 30 minEnkelt
357,35 kr
8 portioner 26,78 kr per portion
Prova att laga den här vegetariska bönchilin - lika god till vardags som till fest! Bönchilin toppas med en het chilikräm och serveras med knapriga nachos.

Chilikräm
1 stRöd Paprika
1 stLime
1,5 dlCreme Fraiche Naturell
1 tskHonung Flytande
1 krmSalt
2 tskRapsolja
2 stChilipeppar Röd
Bönchili
1 stChilipeppar Röd
1 stJalapeno Färsk
500 gKrossade Tomater
1 stLime
4 klyftaVitlök Vanlig
1 mskFärsk ingefära
500 gSötpotatis
1 mskTamarisoja
1 mskSpiskummin
1 tskSalt
50 gMörk chokladkaka
760 gKidneybönor
4 mskRapsolja
33 clAlkoholfri öl
2 stRödlök
1 mskGrönsaksbuljong
Tillbehör
370 gTortillachips
Instruktioner
1

Värm ugnen till 225 grader.

2

Chilikräm: Dela chilin på mitten. Dela och kärna ur paprika. Lägg chili och paprika med snittytan upp i en ugnsfast form. Pensla med lite olja och rosta i ugn i ca 30 min.

3

Bönchili: Skala och grovhacka rödlök. Skala och riv vitlök och ingefära. Skölj och finhacka jalapeno och chilipeppar. Skala och tärna sötpotatisen smått.

4

Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lök, vitlök, ingefära, jalapeno, chilipeppar och sötpotatis tillsammans med spiskummin i ca 2 min under omrörning.

5

Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong, öl, soja, sköljda kidneybönor och salt. Koka upp och låt grytan småkoka i ca 45 min. Rör om med jämna mellanrum.

6

Chilikräm: Ta ut den rostade chilin och paprikan ur ugnen och låt svalna. Mixa samman med limesaft och honung med hjälp av en stavmixer. Blanda försiktigt krämen med creme fraiche. Smaka av med salt.

7

Bönchili: Bryt chokladen i bitar och tillsätt till grytan. Riv i limeskal och smaka av med limesaft. Smaka av och krydda ev mer med salt.

8

Servera bönchilin med nachochips och chilikräm.

Näringsvärde: 635 kcal, 17 g protein, 29 g fett, 70 g kolhydrater

Bild:

Nurlan Emir