Gå vidare till huvudinnehåll
Klassiska köttbullar med potatismos, lingon och inlagd gurka
Mari Bergman

Klassiska köttbullar med potatismos, lingon och inlagd gurka

45 minMedel
201,20 kr
4 portioner 25,98 kr per portion
Ljuvligt goda köttbullar som serveras med ett krämigt potatismos, rårörda lingon och picklad gurka. Husmanskost när den är som bäst!
Ingredienser
Tillbehör
200 gRårörda Lingon
Potatismos
2 dlStandardmjölk
800 gPotatis Mjölig
50 gSmör
1 krmSvartpeppar Malen
1 krmSalt
Köttbullar
0,5 tskSalt
2 mskSmör
1,5 mskKalvfond Buljong
1 stGul lök
2 krmKryddpeppar Malen
2 krmSvartpeppar Malen
1 mskOlivolja
1,5 dlStandardmjölk
400 gBlandfärs
1 tskDijonsenap
1 stÄgg
1 dlStröbröd
Inlagd gurka
0,5 dlÄttiksprit
0,5 dlStrösocker
1,5 dlVatten
0,5 stGurka
Instruktioner
1

Inlagd gurka: Skiva gurkan tunt och lägg den i en skål. Koka upp vatten, ättika och socker i en kastrull. Låt svalna och slå sedan lagen över gurkan. Låt dra i ca 1 tim.

2

Potatismos: Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten.

3

Köttbullar: Skala och finhacka lök och stek den mjuk i smör i en panna.

4

Vispa samman ströbröd, mjölk, ägg, kalvfond och senap i en skål och låt svälla i 5 min.

5

Tillsätt färs, stekt lök, salt, peppar och kryddpeppar i skålen och blanda om till en jämn smet.

6

Rulla medelstora köttbullar och lägg dem på en ren skärbräda. Stek köttbullarna runt om i olja och smör i ca 6-7 min.

7

Potatismos: Sila av potatisvattnet och tillsätt mjölk och smör till den kokta potatisen. Vispa ihop till ett mos och smaka av med salt och peppar.

8

Servera köttbullarna med potatismos, inlagd gurka och rårörda lingon.

Näringsvärde: 886 kcal, 34 g protein, 46 g fett, 83 g kolhydrater

Bild:

Nurlan Emir