Vaniljkola med havssalt
Linnea Swärd

Vaniljkola med havssalt

4 tEnkelt
158,80 kr
1 portion59,95 kr per portion
Flingsalt och äkta vanilj gör de godaste kolorna. Självklara favoriter som julgodis!

100 gMat & Bak Smör
1,5 dlVispgrädde
1 dlGlykossirap
1 stVaniljstång
3 dlStrösocker
1 tskHavssalt
Instruktioner
1

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Förbered genom att lägga vaniljstång och frön i en kastrull tillsammans med grädde, smör och havssalt. Hetta upp så att smöret smälter.

2

Mät upp socker och glykos i en tjockbottnad kastrull och koka upp till 175 grader. Vicka på kastrullen lite då och då och rör försiktigt i botten (inte kraftigt, det ska komma så lite luft i blandningen som möjligt) så att det inte bränns vid. När blandningen blivit bärnstensfärgad, efter en kvart ungefär, har den karamelliserats.

3

Plocka upp vaniljstången och häll den heta gräddblandningen försiktigt över sockerkoket under omrörning. Det kommer att bubbla en hel del.

4

Placera kastrullen över värmen igen och koka upp kolan till 124 grader. Gör gärna kulprov för att vara säker: Droppa lite av kolan i ett högt glas med kallt vatten. Blir droppen hård när den nått botten av glaset är den klar.

5

Häll upp smeten i en form med raka kanter klädd med bakplåtspapper, ca 20x25 cm. Strö havssalt på toppen och låt stelna några timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar.

Bild:

Linnea Swärd