Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
100 g | Smör | |
1,5 dl | Vispgrädde | |
1 dl | Glykossirap | |
1 g | Vaniljstång, (1 st) | |
3 dl | Strösocker | |
1 tsk | Havssalt |
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Förbered genom att lägga vaniljstång och frön i en kastrull tillsammans med grädde, smör och havssalt. Hetta upp så att smöret smälter.
Mät upp socker och glykos i en tjockbottnad kastrull och koka upp till 175 grader. Vicka på kastrullen lite då och då och rör försiktigt i botten (inte kraftigt, det ska komma så lite luft i blandningen som möjligt) så att det inte bränns vid. När blandningen blivit bärnstensfärgad, efter en kvart ungefär, har den karamelliserats.
Plocka upp vaniljstången och häll den heta gräddblandningen försiktigt över sockerkoket under omrörning. Det kommer att bubbla en hel del.
Placera kastrullen över värmen igen och koka upp kolan till 124 grader. Gör gärna kulprov för att vara säker: Droppa lite av kolan i ett högt glas med kallt vatten. Blir droppen hård när den nått botten av glaset är den klar.
Häll upp smeten i en form med raka kanter klädd med bakplåtspapper, ca 20x25 cm. Strö havssalt på toppen och låt stelna några timmar i rumstemperatur innan kolan skärs i bitar.
Bild:
Linnea Swärd
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Havssalt Finmalet 200g Spicemaster