Hummersoppa
Mari Bergman

Hummersoppa

1 t 30 minEnkelt
425,50 kr
4 portioner28,35 kr per portion
Hummersoppa är en lyxig klassiker till nyårsmiddagen. Den här soppan lagar du helt från grunden genom att rosta hummerskalen i ugnen och koka en ljuvlig buljong av. Toppa med det färska hummerköttet och gräslök.

0,5 dlTomatpuré
2 stSchalottenlök
3 krmSvartpeppar
1 tskDillfrö
0,5 stGräslök - färsk
3 dlVispgrädde
2 stHummer Fryst
2 mskHummerfond Buljong
1 tskSalt Fint
0,5 tskPaprikakrydda
2 klyftaVitlök Vanlig
100 gRotselleri
2 stLagerblad
7 dlVatten
100 gMorötter
0,5 stFänkål Färsk
25 gMat & Bak Smör
4 dlMatlagningsvin Vitt
1 krmCayennepeppar
Instruktioner
1

Värm ugnen till 250 grader, med grilleffekt.

2

Knäck hummerklorna och pilla ut hummerköttet. Skala hummerstjärtarna och skär köttet i något mindre bitar. Lägg i en skål och förvara inplastat i kylen till servering.

3

Lägg alla skaldelar i en ugnsform och rosta mitt i ugnen i cirka 5 minuter.

4

Skala morot, rotselleri, schalottenlök och vitlök. Skär alla grönsaker och lök i mindre bitar. Fräs grönsakerna i smör i en stor kastrull någon minut.

5

Tillsätt tomatpuré, dillfrön, paprikapulver och hummerskal.

6

Fräs några minuter under omrörning. Tillsätt vinet och låt det reducera ner en aning. Tillsätt sedan vatten, fond och lagerblad. Koka upp buljongen och låt den sjuda på medelvärme i cirka 45 minuter.

7

Sila fonden genom en finmaskig sil ner i en annan kastrull. Tryck ut vätskan ordentligt ur grönsaker och skal.

8

Tillsätt grädde och smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.

9

Låt puttra på medelvärme cirka 10 minuter.

10

Finstrimla gräslöken.

11

Fördela soppan i soppskålar och toppa med hummerkött och gräslök.

Bild:

Roland Persson