Gå vidare till huvudinnehåll
Kronärtskocka barigoule med rört citronsmör
Kokbok

Kronärtskocka barigoule med rört citronsmör

45 minEnkelt
197,65 kr
4 portioner33,56 kr per portion
Riktigt lättlagad och smakrik vegetarisk rätt som man länge kan sitta och mumsa på. Receptet är hämtat ur boken "Fun dining" av Elisabeth Johansson (Massolit).

Kronärtskocka
0,25 stFärsk timjan
1 lGrönsaksbuljong
1 tskSalt Fint
85 gCitron
4 dlMatlagningsvin Vitt
0,5 dlOlivolja
4 klyftaVitlök
1 stLagerblad
4 stKronärtskocka Färsk
1 stGul lök
Citronsmör
150 gCitron
0,5 tskSalt Fint
125 gSmör
0,5 tskHonung Flytande
Instruktioner
1

Skär av skaftet på kronärtskockorna. Skala och dela löken i 4 bitar. Skala och dela vitlöksklyftorna på mitten.

2

Lägg kronärtskockorna i en kastrull tillsammans med lök och vitlök. Häll på vinet, buljongen och olivoljan. Lägg i lagerblad, salt, timjan och citron.

3

Koka upp och låt kronärtskockorna sjuda under lock i cirka 45 minuter. När bladen går lätt att dra av är kronärtskockorna färdiga. Dra av kastrullen från plattan och låt svalna något.

4

Gör smöret: Rör smöret mjukt eller vispa det med elvisp. Riv skalet av citronen och pressa ut ca 2 tsk saft. Tillsätt citronskal, -saft och honung. Smaka av med salt.

5

Plocka bladen från kronärtskockan och dippa i smöret. Ät den mjuka delen på bladen.

Bild:

Susanna Blåvarg