Vegansk Bun Cha
Frida Åstrand Melin och Mari Bergman

Vegansk Bun Cha

40 minEnkelt
485,35 kr
4 portioner45,70 kr per portion
Bun Cha, som hör hemma i området kring Hanoi, kan liknas vid en bowl. Rätten utgörs traditionellt sett av kryddstarkt marinerat kött, färska örter, risnudlar och köttbullar. Bun Chas tillbehör varierar mycket beroende på kock och smakpreferenser. Vanligtvis toppas den dock med färsk koriander, vitlök och chili. Självklart smakar en Bun cha lika fantastiskt i vegansk tappning!

Karamelliserad tofu
4 tskTamarisoja
3 tskSesamolja
2 tskKokossocker
2 mskJordnötsolja
300 gTofu
Dressing
4 klyftaVitlök Vanlig
2 stChilipeppar Röd
2 mskVatten
4 mskTamarisoja
6 mskKokossocker
1 stLime
5 tskHoisinsås
Topping
2 dlJordnötter Rostade
1 stLime
1 stKoriander - färsk
1 stThaibasilika
1 stMynta - färsk
Nudlar och grönsaker
360 gRisnudlar
200 gMorötter
1 stChilipeppar Röd
1 stRöd Paprika
1 stSalladslök
Instruktioner
1

Dressing: Skala och riv vitlöksklyftor och finhacka chili. Riv skalet på limen. Lägg vitlöksklyftor, chili och limeskal i en skål.

2

Tillsätt limesaft, kokossocker, soja, hoisinsås och vatten och rör runt. Ställ dressingen åt sidan och låt dra.

3

Tofu: Pressa försiktigt tofun på vätska i en ren handduk eller hushållspapper. Dela den pressade tofun i rektangulära bitar.

4

Hetta upp jordnötsolja i en stor stekpanna. Stek tofun på hög värme ca 5 min per sida eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg. Ta av från värmen.

5

Blanda sojasås, sesamolja och kokossocker i en liten skål och fortsätt röra till sockret har löst sig.

6

Häll blandningen över tofun i pannan. Vänd runt tofun så båda sidor täcks. Stek i 1 min/ sida eller tills tofun ser karamelliserad och klibbig ut.

7

Nudlar: Tillred nudlarna enligt förpackningens anvisningar. Skölj sedan de färdigkokta nudlarna med kallt vatten.

8

Grönsaker: Skala och hyvla morot med potatisskalare och skiva paprika tunt. Strimla salladslök och finhacka chili.

9

Servering: Fördela nudlarna i djupa tallrikar. Placera ut morötter, paprika, salladslök och den karamelliserade tofun i små högar intill nudlarna. Ringla dressing över nudlarna och grönsakerna. Toppa med koriander, mynta, thaibasilika, limeklyftor och finhackade jordnötter. Njut!

Näringsvärde: 840 kcal, 22 g protein, 31 g fett, 112 g kolhydrater

Bild:

Nurlan Emir