Linsgratäng
Kokbok

Linsgratäng

1 t 30 minEnkelt
238,45 kr
8 portioner23,46 kr per portion
Mamma Barbros vegetariska linsgratäng, här serverad tillsammans med bakad potatis, rödlökssallad och vitlökssmör - mums! Receptet är hämtat ur boken "Söndagsmiddag - Riddarna runt det operfekta bordet" som är skriven av Sanna Lundell och Ann Söderlund. Bokes ges ut av "The Book affair" och är fotad av Erica Wessman

Linsgratäng
0,5 tskSalt Fint
2 stLagerblad
150 gRiven Cheddarost, (3 dl)
1 stGul lök
4 dlGröna Linser Torkade
1 lVatten
2 stGrönsaksbuljong
2 klyftaVitlök Färsk
1 krmSvartpeppar Malen
1 000 gCottage cheese Naturell
1 mskMat & Bak Smör
Bakad potatis
1 mskKummin
0,5 tskSalt Fint
3 mskRapsolja
2 kgPotatis
Rödlökssallad
1 mskTomatpuré
0,5 stGrönsaksbuljong
1 tskSambal Badjak
0,5 dlVatten
0,5 stDill - färsk
3 stRödlök
Vitlökssmör
1 krmSalt Fint
100 gMat & Bak Smör
0,5 krmSvartpeppar Malen
3 klyftaVitlök Färsk
Instruktioner
1

Börja med linsgratängen. Koka linserna i grönsaksbuljong, vitlök och lagerblad tills linserna är mjuka. Mot slutet av kokningen blandar du i hackad gul lök som snabbt får koka upp. Häll linserna och löken i ett durkslag och låt rinna av.

2

Smörj en stor, ugnsfast form. Häll i linsröran, häll på keson och toppa med den rivna osten och salt och peppar.

3

Fortsätt med potatisen. Sätt ugnen på 180 grader. Tvätta och dela potatisarna och blanda med olja, kummin och salt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.

4

Ställ in både linsgratängen och potatisen i ugnen i 45–55 minuter.

5

Mammas klassiska rödlökssallad: Skala och skiva rödlöken i tunna, fina ringar och lägg i en kastrull med vatten. Låt koka upp och häll av precis när det börjat koka. Under tiden hackar du dillen fint.

6

Gör dressingen genom att blanda den halva buljongtärningen med varmt vatten, tomatpuré och sambal badjak.

7

Blanda den kokta rödlöken med dill och dressing och låt svalna.

8

Vitlökssmöret: Rör smöret mjukt med pressad vitlök, salt och peppar.

Bild:

Erica Wessman