Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Moussaka | ||
0,5 tsk | Torkad oregano | |
600 g | Sojafärs | |
2 krm | Kanel Malen | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
3 msk | Tomatpuré | |
2 st | Aubergine | |
1 msk | Olivolja | |
3 klyfta | Vitlök Vanlig | |
0,5 tsk | Chiliflakes | |
2 st | Gul lök | |
2 msk | Grönsaksbuljong Eko | |
0,5 tsk | Salt | |
2 dl | Vatten | |
390 g | Krossade Tomater | |
2 tsk | Balsamvinäger | |
Ostsås | ||
1 krm | Svartpeppar Malen | |
1 st | Ägg | |
100 g | Riven Ost | |
2 msk | Vetemjöl | |
3 dl | Mjölk | |
1 krm | Salt | |
2 msk | Smör |
Värm ugnen till 175 grader.
Moussaka: Skölj och skär auberginen i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över salt. Låt ligga ca 15 min.
Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs sojafärsen i 2 min. Tillsätt lök, vitlök, kanel, chiliflakes, oregano och fräs ytterligare i ca 2 min.
Tillsätt balsamvinäger, krossade tomater, vatten, tomatpuré och buljong. Låt såsen puttra i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.
Stek aubergineskivorna i olja i en stekpanna ca 2 min/ sida.
Ostsås: Smält smöret i en kastrull och vispa ut mjölet. Tillsätt mjölk och låt såsen koka upp under omrörning. Vänd ner äggula och riven ost. Salta och peppra.
Moussaka: Ta fram en ugnsform och varva ostsås, aubergineskivor och färssås. Toppa med ostsås och resten av den rivna osten. Gratinera i ugn i ca 30 min.
Servera moussakan med en sallad vid sidan av. Testa vår grekiska sallad.
Bild:
Nurlan Emir
1 Formbar Färs Fryst 850g Anamma
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Chilipeppar Red Hot Flakes 28g Santa Maria
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Balsamvinäger Extra Lagrad 250ml Zeta
1 Mellanmjölk Laktosfri 1,5% 1,5L Valio
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla