Vegansk Banh xeo
Frida Åstrand Melin och Mari Bergman

Vegansk Banh xeo

50 minEnkelt
400,35 kr
2 portioner102,92 kr per portion
Banh xeo betyder ordagrant “fräsande pannkaka” och är uppkallad efter det livliga fräsandet smeten ger ifrån sig när den landar i pannan. Pannkakan, med rismjöl som bas, serveras som crepes med varierande tillbehör. Bánh xèo får sin vackra gula färg av gurkmeja och sin karaktäristiska smak av kokosmjölken. Här en förföriskt god Bahn xeo i vegansk tappning. Tips! Srirachamajonnäs är supergott att toppa med om du vill ha det där lilla extra! Receptet ger 4 st pannkakor. Servera som varmrätt till 2 personer eller som förrätt till 4 personer.

Fyllning
100 gMorötter
1 mskRapsolja
125 gSparris Färsk
150 gShiitake-svamp
1 stChilipeppar Röd
2 stSchalottenlök
Pannkaka
1 mskMajsstärkelse
2 dlVatten
1 tskSalt Fint
2 dlKokosmjölk
2 tskTorkad gurkmeja
2,5 dlRismjöl
1 mskRapsolja
Topping
1 stKoriander - färsk
180 gBöngroddar
30 gFärsk bladspenat
100 gSalladslök
Dippsås
0,5 stLime
0,5 dlStrösocker
1,5 tskChiliflakes
2 klyftaVitlök Vanlig
1,5 dlVatten
1 dlTamarisoja
Instruktioner
1

Pannkaka: Blanda rismjöl, majsstärkelse, gurkmeja, salt, kokosmjölk och vatten i en skål. Vispa till jämn smet. Låt vila i ca 30 min.

2

Dippsås: Blanda soja med hett vatten i en skål. Tillsätt socker och rör tills det löst upp sig. Dela limen och pressa i saften från en halvan. Tillsätt skalad och riven vitlök och chiliflakes.

3

Fyllning: Finhacka den röda chilin och skala och hyvla moroten med potatisskalare. Ställ åt sidan.

4

Skiva shiitakesvamp, skala och finhacka schalottenlök och strimla sparris.

5

Hetta upp olja i en liten panna och stek försiktigt shiitakesvamp och schalottenlök någon min. Tillsätt strimlad sparris och stek med tills den mjuknat.

6

Lägg shiitake, schalottenlök, sparris, morot och chili i en skål och häll på ca 1/2 dl dippsås. Rör runt, ställ åt sidan och låt dra.

7

Pannkaka: Hetta upp 1 msk olja i en stor panna. Fördela ca 1 dl pannkakssmet i pannan och rör den i cirkelrörelser tills smeten är jämnt fördelad.

8

Stek pannkakan i ett par min eller tills botten blivit gyllenbrun. Vänd och stek färdigt.

9

Servering: För över pannkakan på en tallrik utan att vika den. Fyll den med böngroddar, marinerade grönsaker och strimlad salladslök. Toppa med koriander och babyspenat och servera med dippsås!

Näringsvärde: 882 kcal, 20 g protein, 39 g fett, 108 g kolhydrater

Bild:

Nurlan Emir