Jordärtskockssoppa med hasselnötscrunch och tångpärlor
Mari Bergman

Jordärtskockssoppa med hasselnötscrunch och tångpärlor

40 minEnkelt
261,65 kr
4 portioner26,32 kr per portion
En krämig jordärtskockssoppa slår aldrig fel. Här toppas soppan med friterad jordärtskocka, hasselnötter och syrliga tångpärlor. Passar perfekt att servera som förrätt på en nyårsmiddag. Se alla våra klimatberäknade recept här. CO2e/portion: 0,49

Jordärtskockssoppa
3 dlVispgrädde
4 dlVatten
1 krmSvartpeppar Malen
2 mskMat & Bak Smör
2 dlVitt vin
1 krmSalt Fint
500 gJordärtskocka
2 stSchalottenlök
2 mskGrönsaksbuljong
Topping
1 krmFlingsalt
25 gHasselnötter
1 dlRapsolja
1 krmSalt Fint
1 krmSvartpeppar Malen
100 gJordärtskocka
4 tskTångpärlor Citron
20 gKrasse, ask
2 tskOlivolja
Instruktioner
1

Jordärtskockssoppa: Skala jordärtskockor (även till toppingen och lägg åt sidan) och schalottenlök. Dela jordärtskockorna på mitten och grovhacka schalottenlöken.

2

Fräs lök och jordärtskockor i smör utan att de tar färg i en stor kastrull. Tillsätt vitt vin och låt koka i 1 min. Tillsätt grädde, vatten och buljong. Lägg på ett lock och låt soppan puttra på medelvärme i ca 20 min.

3

Topping: Skär jordärtskockorna i tunna skivor, gärna med en mandolin.

4

Hetta upp olja i en kastrull och fritera jordärtskocksskivorna gyllene. Lägg över dem på ett bakplåtspapper och salta lite lätt.

5

Jordärtskockssoppa: Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.

6

Häll upp soppan i skålar och dekorera med friterade jordärtskockor, hackade hasselnötter, tångpärlor och klippt krasse. Droppa över lite olivolja och toppa med flingsalt och svartpeppar. Ät och njut!

Bild:

Roland Persson