Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Jordärtskockssoppa | ||
3 dl | Vispgrädde | |
4 dl | Vatten | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
2 msk | Smör | |
2 dl | Vitt vin | |
1 krm | Salt | |
500 g | Jordärtskocka | |
2 st | Schalottenlök | |
2 msk | Grönsaksbuljong | |
Topping | ||
1 krm | Flingsalt | |
25 g | Hasselnötter | |
1 dl | Rapsolja | |
1 krm | Salt | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
100 g | Jordärtskocka | |
4 tsk | Tångpärlor Citron | |
20 g | Krasse, ask | |
2 tsk | Olivolja |
Jordärtskockssoppa: Skala jordärtskockor (även till toppingen och lägg åt sidan) och schalottenlök. Dela jordärtskockorna på mitten och grovhacka schalottenlöken.
Fräs lök och jordärtskockor i smör utan att de tar färg i en stor kastrull. Tillsätt vitt vin och låt koka i 1 min. Tillsätt grädde, vatten och buljong. Lägg på ett lock och låt soppan puttra på medelvärme i ca 20 min.
Topping: Skär jordärtskockorna i tunna skivor, gärna med en mandolin.
Hetta upp olja i en kastrull och fritera jordärtskocksskivorna gyllene. Lägg över dem på ett bakplåtspapper och salta lite lätt.
Jordärtskockssoppa: Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.
Häll upp soppan i skålar och dekorera med friterade jordärtskockor, hackade hasselnötter, tångpärlor och klippt krasse. Droppa över lite olivolja och toppa med flingsalt och svartpeppar. Ät och njut!
Bild:
Roland Persson
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt