Gå vidare till huvudinnehåll
Rödbetsgravad lax
Mari Bergman

Rödbetsgravad lax

15 minEnkelt
495,40 kr
10 portioner39,86 kr per portion
Att grava egen lax är både lätt och så gott. Här har vi gravat med rivna rödbetor som ger en fantastisk fin färg till laxen. Tillagningen går på 15 min och sedan ska laxen ligga i kylen i 2-3 dagar. Den håller sig drygt 1 vecka väl plastad i kylskåp. Tänk på att frysa laxen innan om du väljer en laxfilé som inte är odlad. Passar perfekt att servera till påsk, som julmat och till midsommar.

1 kgFärsk laxfilé
2 dlStrösocker
3 mskCitron
1 stDill - färsk
4 krmSvartpeppar Hel
1 dlSalt Fint
2 stRödbetor Färsk
Instruktioner
1

Lägg laxfilén på en skärbräda.

2

Blanda ihop salt, socker och mortlade eller krossade svartpepparkorn. Gnid in saltblandningen på båda sidor av laxfilén.

3

Hacka dillen, riv citronskal och skala och riv rödbetorna. Fördela dill, citronskal och rivna rödbetor över laxfilén. Plasta laxen väl runt om och lägg laxfilén i en form. Förvara i kylen i ca 2-3 dagar.

4

Skrapa bort rödbetorna och skölj av laxfilén lite. Torka med papper och skär den gravade laxen i tunna skivor. Servera med valfritt tillbehör.

Bild:

Simon Bajada