Kyckling i tomatsås med gratinerad potatis + Köttfärsgratäng
Mari Bergman

Kyckling i tomatsås med gratinerad potatis + Köttfärsgratäng

45 minEnkelt
636,90 kr
8 portioner46,90 kr per portion
Det här receptet ingår i MatHems Meal prep-koncept. Klicka hem ingredienser till 2 middagar för 4 personer. Konceptet går ut på att du lagar en större mängd av middagen i recept 1 som sedan blir grunden till recept 2. Du kan välja själv om du vill laga klart recept 2 samma dag och förvara i kylen till den dag du vill äta. Eller spara tillagad mat i matlådor och ha ingredienser klara för att laga recept 2 på max 10-20 min. Läs gärna igenom receptbeskrivningen innan du börjar laga för att underlätta din matlagning. I det här receptet lagar du kyckling i tomatsås med gratinerad potatis samt en god köttfärsgratäng. Recepten ger 4 + 4 portioner. Lycka till! Se alla våra meal prep-recept här.

Kyckling
2 krmSvartpeppar
600 gFärsk kycklingfilé
0,5 tskSalt Fint
1 mskOlivolja
Frästa grönsaker
150 gSugarsnaps
0,5 stPurjolök
1 mskOlivolja
2 krmSalt Fint
500 gVitkål
Sallad
65 gSalladsmix
250 gKörsbärstomater
Recept 1: Tomatsås
2 mskGrönsaksbuljong Eko
1 tskTorkad oregano
1 tskHonung Flytande
1 mskOlivolja
1 dlVatten
3 klyftaVitlök Vanlig
2 krmSalt Fint
2 mskTomatpuré
1 tskBasilika - torkad
800 gKörsbärstomater Konserverade
0,5 stPurjolök
1 mskBalsamvinäger
1 krmSvartpeppar
Recept 2: Köttfärsgratäng
100 gRiven Gratängost
1 krmSvartpeppar
2 dlCreme Fraiche Naturell
1 mskOlivolja
500 gKöttfärs - Nöt
1 tskSalt Fint
Gratinerad potatis
1 200 gPotatis Fast
1 krmSvartpeppar
50 gRiven Gratängost
0,5 tskSalt Fint
Instruktioner
1

Recept 1: Kyckling i tomatsås med gratinerad potatis, 45 min tillagning. Värm ugnen till 200 grader.

2

Potatis: Skala potatisen och koka i saltat vatten.

3

Tomatsås: Skölj och finhacka purjolök. Skala och finhacka vitlök.

4

Fräs lök, vitlök, basilika och oregano i olja. Tillsätt tomatpuré och balsamvinäger och fräs under omrörning 30 sek. Tillsätt körsbärstomater, vatten, buljong och honung och låt såsen puttra på svag värme. Smaka av såsen med salt och peppar.

5

Kyckling: Krydda kycklingen med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn kycklingen 2 min/ sida. Sänk sedan värmen och låt kycklingen bli klar i stekpannan.

6

Potatis: Sila av potatisvattnet. Lägg undan 500 gram potatis till recept 2. Lägg resterande potatis i en ugnsfast form. Krossa varje potatis med en gaffel och strö över riven ost och svartpeppar. Gratinera i ugn i 10 min.

7

Frästa grönsaker: Hyvla vitkålen och strimla purjolöken. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs kål och purjolök i ca 4-5 min. Krydda med salt. Lägg över hälften av kålfräset i en förvaringsburk och spara till recept 2. Tillsätt sugarsnaps i pannan och låt de bli varma tillsammans med resterande kålfräs.

8

Tomatsås: Häll över hälften av tomatsåsen i en förvaringsburk och spara till recept 2.

Servera kycklingen med tomatsås, gratinerad potatis och frästa grönsaker.

Spara följande lagad mat i kylen till recept 2: Hälften av tomatsåsen, 500 gram kokt potatis och hälften av kålfräset.

9

Recept 2. Köttfärsgratäng, 20 min tillagning. Ta fram kokt potatis, tomatsås och fräst kål från recept 1.

10

Värm ugnen till 200 grader.

11

Bryn köttfärsen genomstekt i olja. Tillsätt salt, peppar och tomatsås och låt såsen puttra 5 min.

12

Skiva den kokta potatisen. Blanda creme fraiche med riven ost.

13

Varva köttfärssås, skivad potatis, fräst kål och ostsås i en ugnsfast form. Avsluta med ett lager ostsås och gratinera i ugnen i 10-15 min.

14

Tillbehör: Blanda salladen med halverade cocktailtomater. Servera köttfärsgratängen med sallad vid sidan av.

Bild:

Nurlan Emir