Gå vidare till huvudinnehåll
Pinocchiotårta med jordgubbar
Mari Bergman

Pinocchiotårta med jordgubbar

1 t 30 minMedel
354,60 kr
10 portioner 30,42 kr per portion
Vår populäraste tårta till sommarens alla festligheter. En ljuvlig gräddtårta med färska jordgubbar på sockerkaksbotten med maräng. Går även under namnet Brittatårta, Sommartårta och Herrgårdstårta bland många fler och är en älskad klassiker. Tips, det går åt 4 äggulor i sockerkaksbotten och 4 äggvitor i marängen så totalt behövs det enbart 4 ägg i receptet.

Sockerkaksbotten
1 dlStrösocker
4 stÄgg
0,5 dlMjölk
1,5 dlVetemjöl
75 gSmör
2 tskBakpulver
Garnering
5 dlVispgrädde
2 mskVaniljsocker
0,25 stMynta - färsk
1 kgJordgubbar Färska
Maräng
1 stBakplåtspapper
2 tskRapsolja
4 stÄgg
2 dlStrösocker
Instruktioner
1

Värm ugnen till 150 grader. Separera äggulor och äggvitor i två bunkar.

2

Sockerkaksbotten: Vispa rumsvarmt smör och socker pösigt, tillsätt äggulorna en i taget under omrörning.

3

Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Tillsätt mjölk och rör ihop till en jämn smet.

4

Maräng: Vispa äggvitorna tills det blir som mjuka toppar. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills sockret löst upp sig och du har en fast maräng.

5

Klä en långpanna med bakplåtspapper och pensla med ett tunt lager rapsolja.

6

Bred ut sockerkakssmeten tunt på papperet. Fördela marängen över sockerkakssmeten.

7

Grädda mitt i ugnen i 25 min. Ta av kakan från plåten och låt svalna.

8

Garnering: Vispa grädden med vaniljsockret. Dela tårtbotten i två delar med marängsidan uppåt. Fördela en tredjedel av grädde och skivade jordgubbar över den ena delen. Lägg den andra delen ovanpå och dekorera med resten av grädden, halverade jordgubbar och myntablad.

Bild:

Susanna Blåvarg