Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Tomatsås | ||
1 krm | Chiliflakes | |
1 msk | Balsamvinäger | |
1 krm | Salt Fint | |
2 klyfta | Vitlök Vanlig | |
1 tsk | Spiskummin | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
0,5 st | Koriander - färsk | |
2 msk | Grönsaksbuljong | |
1 msk | Olivolja | |
1 msk | Tomatpuré | |
0,5 st | Citron | |
1 tsk | Honung Flytande | |
1 dl | Vatten | |
800 g | Krossade Tomater | |
2 krm | Kanel Malen | |
0,5 st | Gul lök | |
Tillbehör | ||
35 g | Salladsmix | |
3 dl | Basmatiris | |
Köttbullar | ||
0,5 st | Koriander - färsk | |
1 dl | Matlagningsyoghurt Turkisk | |
0,5 st | Citron | |
1 msk | Olivolja | |
1,25 tsk | Salt Fint | |
1 tsk | Spiskummin | |
500 g | Nötfärs | |
1 klyfta | Vitlök Vanlig |
Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök och vitlök tillsammans med spiskummin, kanel och chiliflakes utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré och balsamvinäger och fräs ytterligare 30 sek under omrörning. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljong och honung och låt såsen småputtra under lock medan du gör köttbullarna.
Köttbullar: Blanda färsen i en bunke med salt, spiskummin, finhackad koriander, riven vitlök och citronskal samt yoghurt. Blanda väl och forma köttbullar med vattensköljda händer.
Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttbullarna på medelhög värme så att de får fin färg runt om. Lägg sedan ner dem i tomatsåsen för att koka klart ca 10 min.
Tillsätt rivet citronskal och saft samt finhackad koriander. Smaka av med salt och peppar.
Servera de marockanska köttbullarna i tomatsåsen tillsammans med ris och sköljd salladsmix.
Näringsvärde: 529 kcal, 33 g protein, 16 g fett, 61 g kolhydrater.
Bild:
Sanna Livijn Wexell
1 Chilipeppar Red Hot Flakes 28g Santa Maria
1 Balsamvinäger Extra Lagrad 250ml Zeta
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Olivolja Extra Virgin Delicato 750ml Monini
1 Blomsterhonung 500g Lune De Miel
3 Krossade Tomater 390g Garant
1 Basmatiris EKO 1kg Garant Eko