Gå vidare till huvudinnehåll
Fredrik Jonssons sojamarinerade lax med ugnsrostad spetskål
Fredrik Jonsson

Fredrik Jonssons sojamarinerade lax med ugnsrostad spetskål

45 minEnkelt
177,35 kr
4 portioner36,21 kr per portion
En laxrätt med asiatiska smaker signerad Fredrik Jonsson. Spetskålen kan rostas 20 min i ugnen en dag i förväg och sedan värmas i ugnen tillsammans med laxen när det är dags för servering. <a href="/matkassar/mathems-matkasse-barn-familj">(MatHems familjekasse v19 2018)</a>

Sås
1 tskOlivolja
1 krmSvartpeppar Malen
1 krmSalt Fint
2 dlCreme Fraiche Naturell
1 klyftaVitlök Vanlig
1 stChilipeppar Röd
Spetskål
1 mskOlivolja
1 stSpetskål
2 krmSalt Fint
Tillbehör
3 dlMatvete
Lax
500 gLaxfilé Fryst
1 krmSalt Fint
1 mskOlivolja
1 mskJapansk soja
1 krmSvartpeppar Malen
Instruktioner
1

Tina laxen.

2

Värm ugnen till 150 grader.

3

Spetskål: Dela spetskålen på längden i fyra lika stora delar. Smörj in vardera del med olivolja och krydda med salt. Lägg kålen på en ugnsplåt. Rosta i ugn i ca 30-40 min. Lägg hela chilipepparn som används till såsen på samma ugnsplåt bredvid kålen och rosta i ca 5-10 min.

4

Lax: Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form. Tillsätt soja och olja på laxen och gnid in ordentligt. Salta och peppra efter smak.

5

Stek laxen i mitten av ugnen i ca 15-20 min.

6

Tillbehör: Koka matvete enligt anvisningarna på förpackningen.

7

Sås: Finhacka den ugnsrostade chilin (skrapa bort kärnorna om du vill ha en mildare sås, behåll kärnorna om du vill ha en stark sås). Skala och riv vitlöksklyftan. Blanda creme fraiche med olivolja, salt, peppar, vitlök och den hackade chilin. Låt stå svalt i kylskåp till servering.

8

Spetskål: När laxen stekt klart kan du höja temperaturen på ugnen till 225 grader och rosta kålen några minuter så att den får en gyllenbrun yta på de yttersta bladen.

Servera laxen med den ugnsrostade spetskålen, matvete och chili-och vitlökssås vid sidan av.

Styling: Carina Hejde

Näringsvärde: 690 kcal, 33 g protein, 40 g fett, 45 g kolhydrater

Bild:

Linnea Flink