Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
4 st | Ägg | |
1 dl | Vetemjöl | |
1 tsk | Bakpulver | |
2 dl | Strösocker | |
1 dl | Potatismjöl | |
Fyllning | ||
1 dl | Jordgubbssylt | |
5 dl | Vispgrädde | |
Dekoration | ||
15 g | Strössel | |
150 g | Pingvinstång | |
Frosting | ||
300 g | Färskost Naturell | |
4 dl | Florsocker | |
1,5 msk | Vaniljsocker | |
150 g | Smör |
Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 24 cm.
Värm ägg och strösocker i en gryta tills det blir fingervarmt, rör om försiktigt under tiden.
Häll över ägg och socker i en bunke och vispa några minuter med elvisp, tills det blivit vitt och pösigt.
Sikta potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke och rör sedan ned lite i taget i smeten, blanda försiktigt med en slickepott. Häll över smeten i formen och grädda ca 20 minuter. Känn efter med en sticka, om botten fortfarande är kladdig, grädda ytterligare ett par minuter.
Ta ut den färdiggräddade kakan ur ugnen och låt den kallna helt. Skär försiktigt längs sidorna på springformen så att kanterna lossnar och dela sedan kakan till tre bottnar.
Vispa grädden.
Lägg den nedersta botten på ett tårtfat och bred över ett lager med sylt och sedan ett tunt lager med vispad grädde.
Upprepa på nästa lager och lägg sedan på den översta bottnen.
Vispa smöret med elvisp och sikta sedan ned florsocker och vaniljsocker och fortsätt vispa samman.
Blanda ihop med färskosten till en slät smet. Bred frostingen över hela tårtan.
Skär eller klipp en pingvinstång i ca 3 mm bitar, tryck försiktigt dit svart strössel. Placera ut som ”ögon” där det passar på tårtan.
Använd en pingvinstång och svart strössel till ögon.
Bild:
Kerstin Eriksson
1 Potatismjöl 500g Lyckeby Kockens
2 Färskost Original 21% 200g Philadelphia
1 Florsocker Fairtrade 500g Garant
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla