Vegopytt med örtig bearöra
Julia Thielen

Vegopytt med örtig bearöra

40 minEnkelt
291,40 kr
4 portioner35,67 kr per portion
Fräsch pytt på rotsaker och vegobitar med en "fuskbea" på vita bönor! Originalreceptet är klimatberäknad till ca 0,2 kg CO2e/kg per portion. Det här receptet klarar kraven i WWF:s One Planet Plate koncept - recept beräknade för en klimatbudget. Se fler One Planet Plate-recept här. För att klara kraven i One Planet Plate: Välj ekologiskt certifierad potatis, morot, rödlök och rapsolja.

Bönröra (fuskbea)
10 gPersilja - färsk
1 tskSalt Fint
1 klyftaVitlök Vanlig
0,5 stSchalottenlök
1 krmSvartpeppar Malen
2 tskDragon - torkad
380 gVita Bönor Naturella
0,5 mskVinäger
1 tskDragon - torkad
450 gMorötter
0,25 dlVatten
240 gPalsternacka
1 tskSalt Fint
2 stRödlök
1 krmSvartpeppar Malen
1 mskRapsolja
800 gPotatis Fast
300 gVegetariska Bitar
Instruktioner
1

Pytt: Sätt ugnen på 200 grader.

2

Skölj och skala (om det behövs) potatis, morot och palsternacka. Skala rödlöken.

3

Tärna upp grönsakerna i tärningar (tänk på att potatis och rödlök blir klara snabbare än morot och palsternacka så ha morot och palsternacka i något mindre bitar).

4

Lägg allt i en bunke, häll över 0.5 msk olja, salt och svartpeppar. Rör runt så att alla bitar täcks med olja. Häll ut grönsakerna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen i 25-30 minuter eller tills grönsakerna är klara. Ta ut plåten efter halva tiden och rör runt.

5

Stek under tiden vegobitarna i resten av oljan på medelvärme i cirka 10 minuter. Krydda med salt, svartpeppar och 1 tsk torkad dragon. Häll över 0.25 dl vatten och låt koka in.

6

Bönröra: Häll av bönorna i en sil och skölj dem. Mixa bönorna till en slät kräm tillsammans med en riven vitlöksklyfta, torkad dragon, cirka 3 msk finhackad persilja, 0.5-1 tsk salt, vinäger och nymalen svartpeppar.

7

Skala och finhacka schalottenlök och blanda ner i bönröran.

8

Servering: Ta ut grönsakerna ur ugnen när de är klara och blanda med vegobitarna. Servera pytten tillsammans med bönröran.

För att klara kraven i One Planet Plate:

Välj ekologiskt certifierad potatis, morot, palsternacka, rödlök, rapsolja, schalottenlök och vinäger.

Bild:

Julia Thielen