Noripanerad grillost med ugnsbakade grönsaker och tångpärlesås
Mari Bergman

Noripanerad grillost med ugnsbakade grönsaker och tångpärlesås

50 minEnkelt
610,95 kr
4 portioner59,43 kr per portion
Alger och tång är smakrika guldkorn. Här får grillosten en smak av havet tillsammans med tångpärlans syrliga små guldkorn. Se alla våra klimatberäknade recept här. CO2e/portion: 0,22

Grönsaker
300 gSpetskål
300 gPotatis
300 gMorötter
1 krmSvartpeppar
250 gBrysselkål
0,5 tskSalt Fint
300 gJordärtskocka
1 mskRapsolja
2 klyftaVitlök Vanlig
Grillost
1 stÄgg
500 gHalloumi
2 dlPanko
2 mskRapsolja
1 tskCitronpeppar
4 gAlger
Tångpärlesås
50 gTångpärlor Citron
0,5 stDill - färsk
2 dlCreme Fraiche Naturell
1 mskRapsolja
1 krmSvartpeppar
1 stCitron - Eko
1 krmSalt Fint
Instruktioner
1

Värm ugnen till 200 grader.

2

Grönsaker: Skala alla rotfrukter och skär i bitar. Skala och riv vitlök. Blanda samman rotfrukterna med vitlök och olja på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt och peppar och rosta i ugnen i ca 20-25 min.

3

Skölj spetskål och brysselkål. Skär spetskålen i stora bitar och halvera brysselkålen. Ta ut grönsakerna ur ugnen och tillsätt spetskålen och brysselkålen. Ringla lite extra olja över och rosta ytterligare i ca 10-15 min.

4

Tångpärlesås: Blanda creme fraiche med finhackad dill, rivet citronskal, tångpärlor och rapsolja. Smaka av med lite citronsaft, salt och peppar.

5

Grillost: Skär grillosten i stavar. Krydda med citronpeppar runt om.

6

Skär noribladen i mindre bitar och lägg dem i en matberedare tillsammans med hälften av ströbrödet. Mixa till ett grovt smul och blanda med resten av ströbrödet på ett fat. Vispa upp ägget i en djup tallrik.

7

Vänd först grilloststavarna i ägget och sedan i ströbrödsblandningen.

8

Hetta upp olja i en stekpanna och stek grillosten gyllene i ca 2-3 min på båda sidor.

9

Servera den noripanerade grillosten med ugnsrostade grönsaker och tångpärlesås.

Bild:

Roland Persson