Gå vidare till huvudinnehåll
Så tillagar du julskinka – steg för steg

Så tillagar du julskinka – steg för steg

Julskinkan – kanske den mest populära och älskade maten på hela julbordet. Läs vidare för att bli ett proffs på julskinka – allt från hur du bäst tillagar den till inspiration till nya smaker.

Ett måste på det klassiska julbordet

De två vanligaste sätten att tillaga en julskinka är att koka eller ugnsbaka den. Vi tipsar om hur du bäst går tillväga för att koka och ugnsbaka en julskinka – och såklart hur du griljerar den.


Fram till dess att julskinkan står griljerad och garnerad mitt på julbordet är det en delsteg som ska genomföras. Om du inte vill eller hinner lägga ner så mycket tid på julskinkan kan du köpa en färdigkokt julskinka som du bara griljerar. Och om du verkligen vill att det ska gå fort kan du till och med köpa en färdiggriljerad julskinka.


Här hittar du alla våra julrecept.

Tänk på En fryst julskinka måste tinas innan man kan börja tillaga den. En skinka på 2-3 kg tar ungefär 1-2 dygn på sig att tina i kylskåp. En skinka på 4-7 kg tar ungefär 2-3 dygn på sig att tina i kylskåp. En skinka på 8-12 kg tar ungefär 4-5 dygn på sig att tina i kylskåp.

Så griljerar du julskinka

Den mest klassiska griljeringen gör man av senap och ströbröd, man kan även addera äggula för att få en fastare griljering. Scrolla vidare för att lära dig hur man kokar, rimmar och garnerar julskinkan.


Testa gärna att använda flera senapssorter på griljeringen. På så sätt kan man anpassa smaken precis hur man vill, och man får ofta ett mer välsmakande och bättre resultat än om man bara skulle använda sig av en senapssort.


Ingredienser

4 msk senap, valfri sort 1 äggula 1 dl ströbröd


Gör såhär

- Sätt ugnen på 225 grader.


- Skär loss nätet och yttersta svålen på den tillagade skinkan. Lämna ca 0,5 cm av svålen på skinkan.


- Blanda ihop senap och äggula.


- Lägg skinkan i en ugnssäker form eller långpanna med svålen uppåt.


- Pensla på senapsblandningen. Sikta över ströbrödet.


- Griljera skinkan i mitten av ugnen ca 15 min eller tills den fått färg.


Så kokar och ugnsbakar du julskinka

Så kokar du julskinka

När man kokar julskinka får man ofta en väldigt saftig skinka, och om man låter den svalna medan den ligger kvar i spadet blir den extra saftig. En kokt skinka blir dessutom mindre salt än om man skulle ugnsbaka den. Eftersom skinkan behöver få plats i en kastrull krävs det dock att man väljer en mindre skinka om man ska koka den.


- Låt nätet sitta kvar på julskinkan. Spola av skinkan under rinnande kallt vatten och torka av den med hushållspapper.


- Lägg skinkan i en stor kastrull eller gryta. Sätt i en köttermometer, se till att du sätter i den där skinkan är som tjockast. Fyll på med vatten, det ska knappt täcka skinkan. 


- Låt vattnet koka upp och skumma av.


- Nu kan du lägga i kryddor. Den klassiska smaksättningen är kryddpeppar och lagerblad.


- Låt skinkan sjuda under lock tills den når 70 grader. Det tar ungefär 40-60 minuter per kilo skinka att tillagas.


- Låt skinkan svalna, gärna i spadet för att den ska bli extra saftig.


- När skinkan svalnat tar du ut den ur spadet, om du vill kan du spara spadet till dopp i grytan.


- Klipp upp nätet och skär bort svålen på skinkan. Låt dock lite av svålen vara kvar om du vill, det ger fin smak till skinkan när den griljeras.


Så ugnsbakar du julskinka

- Sätt ugnen på 125 grader. Låt nätet sitta kvar på julskinkan. Spola av skinkan under rinnande kallt vatten och torka av den med hushållspapper.


- Lägg skinkan i en ugnssäker form eller långpanna. Sätt i en köttermometer, se till att du sätter i den där skinkan är som tjockast. Packa noggrant in skinkan i aluminiumfolie.


- Ugnsbaka skinkan i nedre delen av ugnen. Rekommendationen för fläskkött är att det ska upp i 70 grader. Ta därför ut skinkan ur ugnen när den nått högst 65 grader, och låt den sedan tillagas färdigt i vila. Det tar ungefär 1,5 timme per kilo skinka att tillagas.


- Låt skinkan svalna, gärna i folien för att behålla fukt så den blir extra saftig.


- När skinkan svalnat tar du bort aluminiumfolien och klipper upp nätet. Skär bort svålen på skinkan. Låt dock lite av svålen vara kvar om du vill, det ger mer smak till skinkan när den griljeras.

Så rimmar du julskinka

Att rimma kött är en gammal konserveringsmetod, som innebär att man gnider in köttet med salt och socker. Det är inte svårt att rimma sin egen julskinka, däremot tar det tid. Det man ska tänka på är att se till att händer och verktyg är ordentligt rengjorda inför och under processen, och att noggrant följa mängden i receptet.


Ingredienser

Torrsaltning

4 msk salt, utan jod 2 msk strösocker 1/2 msk salpeter

Saltlagen

Ca 5 l vatten (skinkan ska täckas helt) 9 dl grovt salt, utan jod 2 msk strösocker 5 msk salpeter


Gör så här

- Blanda alla ingredienser för torrsaltning och gnid in skinkan ordentligt med blandningen. Lägg sedan skinkan i ett kärl (ej gjort av aluminium) och täck med plastfolie. Låt stå kallt, exempelvis i kylskåp eller uterum, under natten.


- Koka upp ingredienserna till saltlagen. Låt koka i 5 min utan lock.


- Ta av kastrullen från värmen och skumma noga bort det som lägger sig på ytan. Låt lagen kallna helt.


- Ta fram skinkan och häll över lagen, se till att skinkan täcks helt. Låt skinkan stå kallt i cirka två veckor. Vänd skinkan varannan dag så den blir jämnt salt. Om saltlagen börjar se grumlig ut kokar du ny och byter ut.


Garnera julskinka

Du kan självklart servera julskinkan som den är, griljerad och god, men du kan också garnera den. 


Den mest klassiska garnityren är hela nejlikor. Låt skinkan svalna en stund innan du sätter i nejlikor, annars blir smaken av nejlika väldigt stark. Detta gäller dessutom för all eventuell garnering du vill sätta i skinkan, låt den svalna först så den inte tar upp för mycket smak av garneringen.


Det blir både gott och fint att garnera julskinkan med kryddor och örter. Om du vill få in en mer friskare smak kan du strö granatäppelkärnor över skinkan.

Julskinka världen över

Klassiska smaker i all ära, men om du är sugen på att byta ut senapsgriljeringen är det bara att ta inspiration från runt om i världen. Varför inte Karibien? I Jamaica gör man en glaze med farinsocker, honung, senap samt ananas- och apelsinsaft som man penslar skinkan med när den är färdigstekt.


Lite närmare Sverige, närmare bestämt till väst om oss i Storbritannien så använder man också lite mer fruktiga smaker när man tillagar sin julskinka. Traditionellt så kokar man sin julskinka i ett spad med peppar, kanel och korianderfrön. Ofta tillsätts även apelsinsaft eller en fruktig marmelad som får koka med. Sedan görs en glaze med exempelvis äppel-, päron- och apelsinmarmelad som penslas på.


Även i vissa länder i Sydamerika äter man julskinka, som Brasilien och Guyana. Också här får julskinkan fruktigare smaker. Efter att ha ugnsbakats med en glaze av senap och honung så garnerar man julskinkan med körsbär och ananas.


Längre österut, i Mexiko, rör man sig mer åt det örtiga hållet. Man äter heller ingen julskinka som vi känner till den i Sverige, utan en typ av stek som liknar julskinkan. Skinkan marinerar man med smaker av oregano, kummin och nejlika innan man ugnsbakar den. Man serverar sedan skinkan med en stark chilisås.


Eller varför inte göra det riktigt enkelt för sig och bara ta inspiration från Nya Zeeland? Eftersom julen inträffar under deras sommar grillar de gärna sin julskinka. Så griljera din julskinka som vanligt och ställ dig vid grillen istället!

Julskinkans historia

Tillsammans med köttbullar är det nog många som skulle anse att julskinkan är det viktigaste på julbordet. Men till skillnad från köttbullarna, som tog sin självklara plats bland julmaten så sent som runt 1970, så har julskinkan varit med lite längre – nämligen sedan slutet av 1800-talet.


Under självhushållets tid åt man inte så mycket annat än insaltat kött under året. Vid höstens storslakt brukade man dock spara en eller ett par grisar som istället slaktades precis innan jul, ofta vid lucia. Man åt då köttet färskt och det ansågs vara en stor delikatess. Man sparade sedan resten av grisen och skinkan till sommaren och den styckades till mindre bitar. Det mesta fläsket kokades förr i tiden, och det feta spadet användes exempelvis till dopp i grytan.


I slutet av 1800-talet började man äta julskinka, till en början var det dock främst hos överklassen den fick ta plats på julbordet och man stekte den på spett. I bondesamhället blev julskinka populärt under 1900-talet. Dess popularitet växte i samband med att juldekorationer blev allt vanligare i hemmen. En griljerad och pyntad julskinka passade perfekt in på julbordet och den fick således stå i centrum, något den ofta gör än i dag.


Första gången begreppet julskinka myntades var i Olof Rudbecks ”Atlantica” (1677-1702). I Atlantica försöker Rudbeck visa att Sverige är identiskt med det sjunkna Atlantis genom en mängd likheter inom natur, folk, fornhistoria, sägner och sagor.


En populär myt gällande julskinkan och varför vi äter den är att det har att göra med asatron och Särimner. Enligt den nordiska mytologin var Särimner en galt som åts av de fallna krigarna i Valhall. Särimner slaktades varje dag för att ätas upp av krigarna. Dagen efteråt var Särimner helt återställd och kunde återigen slaktas. Det finns dock inga bevis på att historien om Särimner och Valhalls festliga måltider har något att göra med julskinkan.