Gå vidare till huvudinnehåll
Kycklingbuljong
Sofie Gabrielsson

Kycklingbuljong

1 tEnkelt
156,70 kr
1 portion 88,80 kr per portion
Släng inte resterna från en hel kyckling, koka egen buljong istället! Här är ett enkelt grundrecept för att koka buljong på skrov från kyckling. Tips! Buljongen kan kokas ner och frysas in i istärningar eller i lagom stora burkar så att du enkelt kan ta fram och använda den i soppor och såser.

5 stVitpeppar Hel
3 klyftaVitlök
2 lVatten
250 gRotselleri, (0,25 st)
0,2 stPersilja - färsk
1 kgKyckling Hel, (1 st)
1 stLagerblad
1 stGul lök
1 stMorötter
1 mskSalt
0,5 stPurjolök
Instruktioner
1

Bryt skrovet till mindre delar.

2

Hacka alla grönsaker i grova bitar. Tre stjälkar persilja räcker till en vanlig sats.

3

Rosta grönsakerna och kycklingskrovet i olja tillsammans med örterna och kryddorna på hög värme i ca 5 minuter. Använd en stor kastrull.

4

Häll över vattnet och låt buljongen koka upp på medelvärme.

5

Sänk därefter temperaturen och låt buljongen sjuda tills ungefär hälften av vätskan kokat bort.

6

Skumma av buljongen med en slev.

7

Ta bort kastrullen från plattan och låt den svalna.

8

Sila genom finmaskig sil eller en silduk och koka ner till önskad mängd.

Bild:

Sanna Livijn Wexell