Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Chokladbottnar | ||
1 tsk | Bakpulver | |
3,5 dl | Strösocker | |
3 dl | Vetemjöl | |
100 g | Smör | |
1,5 dl | Kakao | |
1,5 dl | Brygg- och kokkaffe | |
1,5 dl | Standardmjölk | |
2 st | Ägg | |
2 krm | Salt Fint | |
1 tsk | Bikarbonat | |
Saltkolasås | ||
80 g | Smör | |
0,5 tsk | Salt Fint | |
1 dl | Vispgrädde | |
2 dl | Strösocker | |
Kolafrosting | ||
200 g | Florsocker | |
150 g | Färskost Naturell | |
2 tsk | Vaniljsocker | |
200 g | Smör |
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Koka kaffet.
Häll sockret i en stor, tjockbottnad kastrull. Sätt på medelhög värme på spisen.
Vispa smöret i 2-3 minuter.
Lägg en tårtbotten på ett tårtfat och bred på ett lager av smörkräm. Lägg på en till botten och bred på ytterligare ett lager av smörkräm.
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Rör väldigt försiktigt då och då med en slev eller liknande tills allt socker har smält till en gyllenbrun vätska. Vakta så att sockret inte bränns vid!
Tillsätt philadelphia-osten, florsocker och vaniljsocker. Vispa tills allt gått ihop ordentligt.
Bred sen på ett tunt lager av smörkräm och runt om hela kakan. Ställ in tårtan i kylen i ca 30 minuter.
Tillsätt ägg, mjölk, kokande kaffe och smält smör och rör till en jämn och ganska rinnig smet.
När allt socker har smält, tag grytan från värmen och lägg i lite smör i taget under kraftig omrörning.
Tillsätt 1 dl av kolasåsen, lite i taget, medan du vispar.
Häll på kolasås på tårtan. Om den är för trögflytande, värm den några sekunder i micron innan.
Häll smeten i tre tårtformar med bakplåtspapper i botten och smörade kanter, ca 18-20 cm i diameter.
Tillsätt grädden försiktigt under konstant omrörning.
Kyl smörkrämen en stund innan monteringen av tårtan. Montering av tårtan
Dekorera med röda vinbär.
Grädda i ca 25 min. Låt svalna.
Saltkolasås:
Tillsätt saltet.
Sätt tillbaka kastrullen på låg värme och låt småputtra i ca 5 minuter till tills kolan är ca 107 grader (bra om du har en termometer att mäta med).
Ta grytan från värmen och låt såsen svalna innan du häller ner den i en burk.
Kolafrosting:
Bild:
Nurlan Emir
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Kakao EKO/KRAV Fairtrade 250g Kung Markatta
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Florsocker Fairtrade 500g Garant
1 Färskost Original 21% 200g Philadelphia