Gå vidare till huvudinnehåll
Choklad- och kolatårta
Najla Gergi

Choklad- och kolatårta

1 t 30 minEnkelt
187,30 kr
1 portion56,71 kr per portion
En himmelskt god tårta med lager av kolafrosting och ett tjockt täcke av saltkola. Tårtan matchas fint med fräscha röda vinbär.

Chokladbottnar
1 tskBakpulver
3,5 dlStrösocker
3 dlVetemjöl
100 gSmör
1,5 dlKakao
1,5 dlBrygg- och kokkaffe
1,5 dlStandardmjölk
2 stÄgg
2 krmSalt Fint
1 tskBikarbonat
Saltkolasås
80 gSmör
0,5 tskSalt Fint
1 dlVispgrädde
2 dlStrösocker
Kolafrosting
200 gFlorsocker
150 gFärskost Naturell
2 tskVaniljsocker
200 gSmör
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Koka kaffet.

2

Häll sockret i en stor, tjockbottnad kastrull. Sätt på medelhög värme på spisen.

3

Vispa smöret i 2-3 minuter.

4

Lägg en tårtbotten på ett tårtfat och bred på ett lager av smörkräm. Lägg på en till botten och bred på ytterligare ett lager av smörkräm.

5

Blanda alla torra ingredienser i en skål.

6

Rör väldigt försiktigt då och då med en slev eller liknande tills allt socker har smält till en gyllenbrun vätska. Vakta så att sockret inte bränns vid!

7

Tillsätt philadelphia-osten, florsocker och vaniljsocker. Vispa tills allt gått ihop ordentligt.

8

Bred sen på ett tunt lager av smörkräm och runt om hela kakan. Ställ in tårtan i kylen i ca 30 minuter.

9

Tillsätt ägg, mjölk, kokande kaffe och smält smör och rör till en jämn och ganska rinnig smet.

10

När allt socker har smält, tag grytan från värmen och lägg i lite smör i taget under kraftig omrörning.

11

Tillsätt 1 dl av kolasåsen, lite i taget, medan du vispar.

12

Häll på kolasås på tårtan. Om den är för trögflytande, värm den några sekunder i micron innan.

13

Häll smeten i tre tårtformar med bakplåtspapper i botten och smörade kanter, ca 18-20 cm i diameter.

14

Tillsätt grädden försiktigt under konstant omrörning.

15

Kyl smörkrämen en stund innan monteringen av tårtan. Montering av tårtan

16

Dekorera med röda vinbär.

17

Grädda i ca 25 min. Låt svalna.

Saltkolasås:

18

Tillsätt saltet.

19

Sätt tillbaka kastrullen på låg värme och låt småputtra i ca 5 minuter till tills kolan är ca 107 grader (bra om du har en termometer att mäta med).

20

Ta grytan från värmen och låt såsen svalna innan du häller ner den i en burk.

Kolafrosting:

Bild:

Nurlan Emir