Gå vidare till huvudinnehåll
Laxgryta med saffran och fänkål
Mari Bergman

Laxgryta med saffran och fänkål

30 minEnkelt
477,55 kr
4 portioner 66,80 kr per portion
Vill du laga något riktigt gott, snabbt och lyxigt i ett? Det här är det perfekta receptet för just det. En ljuvlig fiskgryta med laxfilé och saffran. Servera gärna med ett gott bröd till.

400 gFärsk laxfilé
2 mskGrönsaksbuljong Eko
300 gMorötter
1 gSaffran
1 stGul lök
1 stFänkål Färsk
300 gPotatis
3 krmSalt
2 mskOlivolja
2 krmSvartpeppar
1 stGräslök - färsk
4 dlVatten
3 klyftaVitlök Vanlig
3 dlVispgrädde
2 dlVitt vin
Instruktioner
1

Laxgryta: Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och grovhacka fänkålen. Spara fänkålsvipporna till garnering. Skala och tärna potatis. Skala morötterna och skär i slantar.

2

Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök, vitlök, fänkål, potatis och morötter utan att det tar färg. Tillsätt saffran och fräs ytterligare någon minut på låg värme.

3

Tillsätt vin och låt det puttra i ca 1 min.

4

Tillsätt buljong, vatten och grädde. Låt grytan koka upp och sjud sedan under lock på medelvärme i ca 15 min.

5

Skär laxen i kuber och strö över salt.

6

Skölj och finhacka gräslöken.

7

Tillsätt laxen i grytan och sjud ytterligare i 3-4 min tills laxen är klar. Smaka av med salt och peppar och strö över finhackad gräslök. Dekorera med fänkålsvippor och servera gärna med mjukt bröd.

Bild:

Nurlan Emir