Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Ostsås | ||
2 krm | Vitpeppar Malen | |
0,5 dl | Vetemjöl | |
50 g | Smör | |
8 dl | Standardmjölk | |
1 dl | Riven Ost | |
0,5 tsk | Salt | |
Färs och potatis | ||
500 g | Blandfärs | |
1 tsk | Grillkrydda | |
1 kg | Potatis Fast |
Skala och skiva potatisen tunnt.
Stek färsen och krydda den med grillkrydda eller annan valfri krydda och salta så att färsen får en ordentlig smak som du är nöjd med.
Varva potatisen och färsen i en stor smord ugnsform.
Smält smöret i en kastrull, ta bort kastrullen från platan och häll på mjölet under konstant omrörning. Se till att det inte blir mjölklumpar kvar. Häll på lite mjölk i taget under omrörning och ställ därefter kastrullen tillbaka på plattan.
Låt såsen koka upp under ständig omrörning, den bränns lätt. Låt koka tills den tjocknat.
Häll såsen över potatisen och färsen. Strö ev mer riven ost över.
Grädda i ugnen 200 grader, tills potatisen är mjuk, ca en timme. Ev behöver en metallfolie läggas över mot slutet om gratängen börjar bli för mörk.
Servera med en god sallad.
1 Vitpeppar Malen 35g Santa Maria
1 Smör Normalsaltat 82% 500g Svenskt Smör från Arla
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Blandfärs 50/50 500g Smak av Gotland