Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
1 st | Ägg | |
2 tsk | Salt | |
5 dl | Vatten | |
25 g | Jäst Original | |
14 dl | Vetemjöl | |
3 msk | Honung |
Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader, smula ned jästen i en bunke och slå vattnet över. Tillsätt salt, honung och nästan allt mjöl. Arbeta degen väl i ca 5 minuter med maskin. Det skall vara en ganska kompakt deg.
Låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Tag sedan upp degen på mjölat bakbord och skär den i 12 bitar. Antingen rullar du ut varje degbit och nyper ihop dem till ringar, eller så formar du varje degbit till en bulle och sticker fingret rakt genom den och svingar den runt till fingret tills en rund bagel har formats.
Jäs dem på en plåt i ca 45 minuter, det går även att kalljäsa dem i kylen över natten.
Koka upp vatten i en stor kastrull, ca 3 l, och sänk ned ett par degringar i taget i vattnet.
De skall koka ca 2 minuter på varje sida.
Tag ur dem och låt dem torka på en kökshandduk.
När du kokat alla bagels, lägg dem på en plåt och pensla med en uppvispad äggvita.
Grädda i ca 25 minuter i 220 grader.
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Blomsterhonung 500g Lune De Miel