Gå vidare till huvudinnehåll
Tarte Tatin med plommon
Micael Bindefeld

Tarte Tatin med plommon

45 minEnkelt
146,35 kr
8 portioner 13,51 kr per portion
En klassisk fransk Tarte Tatin med höstens härliga plommon! Recept: Micael Bindefeld

1 tskKanel Malen
250 gSmördeg, 1 st rund
800 gPlommon
100 gLönnsirap, ca 1,5 dl
Instruktioner
1

Skölj och dela plommonen. Lägg plommonhalvorna i en ugnsfast stekpanna och tillsätt 2 matskedar vatten.

2

Stek plommonen på medelvärme i ca 1 minut.

3

Häll lönnsirap eller flytande muscovadosocker jämnt över plommonen och pudra därefter över kanelen.

4

Täck plommonen med ett täcke av smördeg.

5

Tryck ned smördegen runt kanten och ”lappa” med smördeg som kommer utanför kanten om det behövs.

6

Gör ett litet snitt på två ställen i smördegen så att ångan kommer ut.

7

Grädda längst ned i ugnen i ca 16-17 minuter eller tills plommonpajen blivit jämnt gräddad och fått en vacker färg.

8

Ta ut stekpannan och lossa försiktigt pajen från kanten. Låt vila ett par minuter.

9

Lägg en tallrik som är större än stekpannan över pajen och vänd hela tarten upp och ned så att plommonen kommer uppåt. Använd ordentliga grillvantar, den flytande såsen är väldigt varm!

10

Servera med lättvispad grädde, vaniljglass eller några klickar crème fraiche!

Bild:

Felix Frank