Vegetarisk gulaschsoppa
Julia Thielen

Vegetarisk gulaschsoppa

45 minEnkelt
241,10 kr
4 portioner25,61 kr per portion
En mustig vegovariant på gulaschsoppa med smak av sambal, vitlök och kummin. Servera gärna soppan med en mild och lite syrlig klick vegansk matyoghurt samt bröd. Originalreceptet är klimatberäknad till ca 0,4 kg CO2e/kg per portion. Det här receptet klarar kraven i WWF:s One Planet Plate koncept - recept beräknade för en klimatbudget. Se fler One Planet Plate-recept här. För att klara kraven i One Planet Plate: Välj ekologiskt certifierad lök, potatis, morot, rapsolja och rågbröd.

3 stMorötter
1 krmCayennepeppar
1 krmSvartpeppar Malen
400 gVegetarisk Färs
2 dlHavrefraiche
500 gPotatis Fast
1 tskSalt Fint
1 stGul lök
1 tskSambal Oelek
400 gKrossade Tomater
0,5 mskStrösocker
1 tskKummin hel
2 klyftaVitlök Vanlig
2 stPalsternacka
4 skivaSkivat rågbröd
2 tskTorkad oregano
1 stGrönsaksbuljong
1 lVatten
2 mskRapsolja
4 mskTomatpuré
Instruktioner
1

Skala och finhacka gul lök och vitlök. Skala och tärna upp potatis, morot och palsternacka.

2

Stek färsen på hög värme i olja i en gryta. Sänk värmen och tillsätt lök, stek mjuk i 2-3 minuter.

3

Tillsätt vitlöken och stek även den någon minut innan du går i med potatis, morötter och palsternacka.

4

Krydda med tomatpuré, sambal oelek, mortlad kummin, oregano, cayennepeppar, strösocker, 1 tsk salt och svartpeppar. Rör runt ordentligt och låt detta steka med i någon minut.

5

Häll på krossade tomater, buljongtärningen och vatten. Rör runt och låt soppan koka upp. Sänk värmen och låt soppan koka i 30 minuter, eller tills grönsakerna mjuknat.

6

Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar. Servera tillsammans med creme fraiche och bröd.

För att klara kraven i One Planet Plate:

Välj ekologiskt certifierad lök, vitlök, potatis, morot, palsternacka, tomatpuré, krossade tomater, rapsolja, rågbröd och buljong.

Bild:

Julia Thielen